Dostupni linkovi

Stoltenberg pozvao Mađarsku da ratificira zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u


 Jens Stoltenberg u Vilniusu, Litvanija, 12. jula 2023.
Jens Stoltenberg u Vilniusu, Litvanija, 12. jula 2023.

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu Mađarsku da bez daljnjeg odgađanja ratificira kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u.

Samo Turska i Švedska, od 31 članice NATO-a, nisu potpisale zahtjev Stockholma za članstvo.

"Mađarska vlada više je puta rekla da neće biti posljednji saveznik u NATO-u koji će ratificirati pristup Švedske", rekao je Stoltenberg 8. novembra nakon razgovora s mađarskom predsjednicom Katalin Novak u Bruxellesu, piše Reuters.

"Sada računam da će Mađarska ispuniti tu obvezu. Mađarski parlament trebao bi glasovati za ratifikaciju bez daljnjeg odgađanja", dodao je Stoltenberg.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) službeno je proslijedio švedski zahtjev za članstvo prema parlamentu prošlog mjeseca.

Mađarska predsjednica Katalin Novak, čija je uloga uglavnom ceremonijalna, rekla je da je osobno poduprla kandidaturu Švedske, ali je na mađarskom parlamentu da je odobri.

"Neki od mađarskih parlamentaraca tvrde da Švedska jest ili je bila prilično glasna u osuđivanju funkcioniranja mađarskog parlamenta", rekla je Novak, bliska savjetnica premijera Viktora Orbana.

Švedska i njezin nordijski susjed Finska odustale su od svoje dugogodišnje politike nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine i zatražile pridruživanje NATO-u.

Finska je u aprilu postala 31. članica NATO-a.

Finska postala 31. članica NATO-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
XS
SM
MD
LG