Dostupni linkovi

Stoltenberg: Sigurnost na Kosovu je ključ stabilnosti Zapadnog Balkana


Genetalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, 28. novembar 2023.
Genetalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, 28. novembar 2023.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je održavanje mirnog i sigurnog okruženja na Kosovu ključno za stabilnost šireg regiona Zapadnog Balkana.

U govoru za kraj godine objavljenom na društvenoj mreži X, šef vojnog saveza rekao je da napetosti na Zapadnom Balkanu rastu.

"Živimo u opasnijem svijetu. To je sveobuhvatni rat u Evropi i novi rat na Bliskom istoku. Napetosti na Zapadnom Balkanu rastu. Brutalni terorizam se nastavlja, a klimatske promjene potiču sukobe. Ne može biti sigurnosti bez jake odbrane. A nema jake odbrane bez sposobnih vojski", rekao je Stoltenberg.

NATO je ove godine poslao stotine dodatnih vojnika u svoju mirovnu misiju na Kosovu - KFOR.

Ovaj potez je uslijedio nakon nemira poslije preuzimanja dužnosti albanskih gradonačelnika u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, kada su deseci vojnika KFOR-a ozlijeđeni tokom protesta lokalnih Srba koji su bojkotovali lokalne izbore u aprilu. Takođe i nakon incidenta u Banjskoj u septembru, kada su naoružane skupine Srba napale kosovsku policiju, ubivši jednog policajca.

Zašto bi na Kosovu bilo potrebno stalno jačanje NATO-a?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:13 0:00

NATO misija trenutno ima više od 4.600 vojnika na Kosovu.

"U ovo doba godine, moja najdublja zahvala i poštovanje ide našim snagama NATO-a. Bez vas ne bi bilo NATO-a, sigurnosti i slobode. Njihova služba nas čini sigurnim i slobodnim", rekao je.

Događaj od 24. septembra u Banjskoj opisan je kao najgori otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine i podstaknuo je međunarodnu zabrinutost za stabilnost u zemlji.

Kosovo je za napad okrivilo vlasti Srbije, a oni Srbe na Kosovu. Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, preuzeo je odgovornost i dalje je na slobodi u Beogradu.

Krajem prošlog mjeseca Stoltenberg je obećao da će Alijansa učiniti sve da održi mir u regiji Zapadnog Balkana.

Nedavno je pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja James O'Brien upozorio Kosovo i Srbiju da izazivanje nemira na sjeveru Kosova znači sukob s NATO-om.

"Važno je da obje strane shvate da ako dođe do nemira na sjeveru, to znači sukob s NATO-om", rekao je O'Brien 27. novembra.

Poručio je da sjever Kosova mora biti miran i siguran kako bi Kosovo i Srbija politički napredovali na putu ka Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG