Dostupni linkovi

Logična posledica pregovora Beograda i Prištine bilo bi priznanje Kosova, kaže Stano


Fotografija portparola EU Petera Stana iz arhive
Fotografija portparola EU Petera Stana iz arhive

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano naglasio je da, iako cilj dijaloga o normalizaciji odnosa nije priznanje kosovske države, ne isključuje se mogućnost sa to bude posledica okončanja procesa preogovora između Srbije i Kosova.

On je na konferenciji za medije ponovio da je cilj dijaloga Beograda i Prištine normalizacija odnosa, a da EU kao posrednik pomaže obema stranama da se taj cilj postigne.

"Dakle, tu nema nikakvog priznanja. Ali, naravno, logična posledica normalizacije bilo bi priznanje. Ali to je i dalje u procesu", izjavio je Stano na konferenciji za novinare.

Nezavisnost Kosova

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 17. februara 2008. godine, skoro deceniju nakon završetka rata i povlačenja srpskih snaga.

Međunarodni sud pravde je 2010. godine zaključio da nezavisnost Kosova "nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

Više od 100 zemalja koje su priznale Kosovo, tu odluku su donele u godini proglašenja nezavisnosti, 2008.

Od zemalja na Zapadnom Balkanu, pored Srbije, Kosovo ne priznaje još Bosna i Hercegovina.

Od zemalja Evropske unije, Kosovo ne priznaju Grčka, Rumunija, Španija, Slovačka i Kipar.

[Video objavljen 16. februara 2018.]

Decenija radosti, patnje i ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:00 0:00

Poslednje priznanje Kosovo je dobilo od Izraela, u februaru 2021. godine.

Međutim, to priznanje je bilo deo Vašingtonskog sporazuma između Kosova i Srbije o normalizaciji ekonomskih odnosa, koji je potpisan 4. septembra 2020. godine u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trumpa.

Kosovo od 2011. godine, pod pokroviteljstvom Evropske unije, vodi dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa. Taj proces podržavaju i Sjedinjene Države.

Kosovo kao nezavisnu državu ne priznaje Srbija ali ni pet država članica EU: Španija, Kipar, Grčka, Rumunija i Slovačka.

"Pet nepriznajućih među državama članicama EU će svoje odluke donositi na osnovu onoga što smatraju neophodnim i relevantnim. Ali to nije pitanje koje se rešava u okviru dijaloga koji vodi EU", naglasio je Stano.

Briselski protparol je potvrdio da će se u utorak, 2. jula održati sastanak u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovrača.

Biće to nastavak diskusija nakon prošlonedeljenog pokušaja da se organizuje susret između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Evropska strana nije uspela da organizuje zajednički susret jer je kosvski šef vlade izneo konkretne uslove koje Srbija treba da ispuni da bi došlo do novog sastanka sa Vučićem.

Stano je naveo da je na agendi budućeg susreta glavnih pregovarača hitnost početka primene sporazuma na putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Taj sporazum su lideri postigli u februaru u Briselu a oko ankesa primene su se usaglasili u martu u Ohridu.

XS
SM
MD
LG