Dostupni linkovi

EU povodom 'svesrpske deklaracije': Suverenitet BiH se ne može narušiti


Zastave EU i BiH, 12. mart 2024. Portparol Evropske unije Peter Stano je naveo da Brisel "očekuje od političkih lidera iz zemalja koje teže pristupanju EU da neguju dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, principe i vrednosti za koje se Unija zalaže".
Zastave EU i BiH, 12. mart 2024. Portparol Evropske unije Peter Stano je naveo da Brisel "očekuje od političkih lidera iz zemalja koje teže pristupanju EU da neguju dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, principe i vrednosti za koje se Unija zalaže".

Evropska unija poručila je 11. juna da se suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine ne mogu narušiti i da će svaka akcija protiv ovih principa dovesti do ozbiljnih posledica.

U pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je reagovao na Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojenu na zajedničkoj sednici Vlada Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, tokom "Svesrpskog sabora" 8. juna.

"Očekujemo od političkih lidera iz zemalja koje teže pristupanju Evropskoj uniji da neguju dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, principe i vrednosti za koje se EU zalaže", dodaje se u odgovoru Stana.

Dan pre reakcije iz Brisela, Ambasada SAD u BiH je saopštila da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio odgovor na reakciju američke ambasade u Sarajevu.

Šta se navodi u Deklaraciji?

U Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, dokumentu sa 49 tačaka, navodi se, pored ostalog, da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu.

U Deklaraciji se navodi da sabor ne podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je krajem maja izglasana u Ujedinjenim nacijama.

"Pomenutom Rezolucijom izvršen je pokušaj kolektivnog okrivljavanja celog srpskog naroda, koji je neprihvatljiv i ne može biti sproveden u delo", tvrdi se u tekstu.

U tekstu se, između ostalog, navodi i da Sabor smatra "neprimerenim" postavljanje visokog predstavnika u BiH suprotno Aneksu X Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je propisano da je za imenovanje visokog predstavnika potrebna saglasnost strana ugovornica, kao i odgovarajuća rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Takođe se konstatuje da je Dejtonski mirovni sporazum "trajno i bitno narušen", te se pozivaju svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju.

Konstatuje se da je Republika Srpska zadovoljna visokim stepenom autonomije definisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da se stoga insistira na sprovođenju tog sporazuma, kao međunarodnog ugovora koji se ne može jednostrano ili putem intervencionizma menjati.

"Svesrpski sabor smatra da Republika Srpska može u meri u kojoj oceni kao celishodno da aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta", dodaje se.

U Deklaraciji koju su usvojile vlade Srbije i RS konstatuje se i da srpski narod, Srbija i Republika Srpska treba da čuvaju istorijska prijateljstva sa "dokazanim prijateljima", ali i da grade nova savezništva.

XS
SM
MD
LG