Dostupni linkovi

Srpska lista ulazi u novu Vladu Kosova


Poslanici Srpske liste na sastanku sa Markom Đurićem u Beogradu, 9. septembra
Poslanici Srpske liste na sastanku sa Markom Đurićem u Beogradu, 9. septembra

Srpska lista ući će u buduću vladu Kosova na čijem će čelu biti Ramuš Haradinaj, odlučili su poslanici te liste posle sastanka sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Markom Đurićem u Beogradu.

Srpska lista dobiće ministarstva za povratak i zajednice, za poljoprivredu i ruralni razvoj i za lokalnu samoupravu, kao i šest pomoćnika ministara, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Ulaskom u tu vladu, dobićemo priliku da se izborimo za program Srpske liste", rekao je kandidat za ministra Nenad Rikalo.

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić naveo je da i pored ulaska Srpske liste u buduću vlast Kosova odnos Srbije prema mandataru za sastav kosovske vlade Ramušu Haradinaju neće biti promenjen.

"On ostaje optuženi ratni zločinac i stav države Srbije prema njemu neće se menjati", kazao je Đurić novinarima.

„Razgovarao sam sa predstavnicima srpske liste, sa kandidatima i sa poslanicima u pokrajinskoj skupštini i preneo sam im podršku Vlade, institucija, Predsednika čitavog srpskog naroda u njihovoj borbi za opstanak na Kosovu i Metohiji. Neće ostati sami“, rekao je Đurić.

A predsednik Srpske liste Goran Rakić sa konferencije za novinare poslao je sledeću poruku:

„Srpska lista će sve svoje poteze povlačiti i donositi jedino u interesu srpskoga naroda na prostoru Kosova i Metohije.“

Predstavnici Srpske liste su saopštili i da su uslovi pod kojima su odlučili da uđu u buduću kosovsku vladu više nego jasni.

"Ključ svih naših zahteva je formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), na način kako je naše rukovodstvo dogovorilo u Briselu",
rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Neposredno pre nego što je objavljena odluka o učešću Srpske liste u vladi Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srpska lista sama doneti odluku da li će i s kim ulaziti u vlast na Kosovu, ali i da Srbija ne odustaje od pravde kad je reč o kandidatu za predsednika kosovske vlade Ramušu Haradinaju:

„Oni, siguran sam, doneće najodgovorniju odluku, ja u to da im se mešam neću, ali odluka Srbije i odnos Srbije prema Haradinaju ni za jotu se neće promeniti. On ima vrlo snažnu, vrlo jasnu i nedvosmislenu, oštru optužnicu i mi ćemo na tome nastaviti da insistiramo i u budućnosti“, rekao je Vučić.

Odluka nije doneta samostalno, već uz podršku Beograda: Aleksandar Popov
Odluka nije doneta samostalno, već uz podršku Beograda: Aleksandar Popov

Srpska lista odluku o učešću u kosovskim institucijama nije donela samostalno, već uz podršku Beograda, koji je tu podršku morao da im pruži, kaže za Radio Slobodna Evropa Aleksandar Popov, direktor novosadskog Centra za regionalizam.

„Ja mislim da je tu pre svega presudio pritisak iz Brisela – da se jednom okonča ta agonija oko konstituisanja vlade Kosova jer to predugo traje, a osim toga, to bez kosovskih Srba nije moglo da se izvede. Osim toga, računalo se da će Srbi ako budu učestvovali u vlasti imati kakve-takve šanse da poboljšaju svoj položaj na Kosovu. Zato mislim da se ranije nije trebalo toliko zaklinjati da Srbi neće ući u kosovsku vlast ako premijer bude bio Haradinaj jer je realpolitika drugačija i to se sada pokazalo na delu“, ocenjuje Popov.

Kako je ranije najavljeno u Prištini, pored mesta zamenika predsednika Skupštine, Srpska lista bi u novoj vladi Kosova trebalo da dobije ministarstva za lokalnu samoupravu, poljoprovredu i povratak. Mandatar Ramuš Haradinaj, prema medijskim navodima, još nema imena svih ministara, a prema saznanjima RTK 2, srpski ministri u Vladi Kosova bi trebalo da budu Dalibor Jeftić, Ivan Teodosijević i Nenad Rikalo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG