Dostupni linkovi

Srpska lista bez komentara o ulozi Radoičića u napadu na Kosovu


Milan Radoičić i drugi lideri Srpske liste na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, avgust 2022.
Milan Radoičić i drugi lideri Srpske liste na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, avgust 2022.

Dok kosovske vlasti svakodnevno iznose dokaze da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić umešan u oružani napad u Banjskoj, ova najveća partija Srba na Kosovu se ne oglašava.

To do sada nije bila uobičajena praksa, odnosno čim bi neko od kosovskih zvaničnika u negativnom kontekstu pomenuo Radoičića, Srpska lista bi stajala u odbranu svog potpredsednika.

Da li se ovoga puta ćutnjom Srpska lista distancira od Milana Radoičića?

Na ovo pitanje RSE nije uspeo da dobije odgovor od funkcionera te partije. Na telefon se ne javljaju, niti na poruke odgovaraju predsednik Srpske liste Goran Rakić i njegov zamenik Igor Simić. Nisu bili dostupni ni drugi funkcioneri ove partije iz različitih opština sa srpskom većinom.

Politikolog Ognjen Gogić u izjavi za RSE ocenjuje da se Srpska lista ovoga puta nije oglašavala jer "nema šta da kaže", odnosno da "još uvek ne znaju kako da se postave prema njemu".

Kosovske vlati su Milana Radoičića označile kao organizatora i učesnika napada na kosovsku policiju u selu Banjska 24. septembra. Grupa maskiranih naoružanih lica je ubila policajca Afrima Bunjakua, a policija je potom ubila trojicu napadača srpske nacionalnosti.

Međutim, Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu navodi da Srpska lista kao politička partija ne može da snosi posledice zbog postupaka pojedinaca, ukoliko se od njih ogradi i distancira.

Radoičić, tražen na Kosovu, u Srbiji cenjen
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Zašto Srpska lista ne reaguje?

Politikolog Ognjen Gogić ukazuje da Srpska lista ne donosi samostalno odluke i da zapravo čekaju da svoj stav o Radoičićevoj umešanosti u napad u Banjskoj najpre iznese zvanični Beograd.

Srpska lista je osnovana 2013. godine uz podršku zvaničnog Beograda i aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Od tada je sa preko 90 odsto podrške pobeđivala na gotovo svim lokalnim ili parlamentarnim kosovskim izborima.

"Kada Beograd bude odlučio kako će se postaviti prema Milanu (Radoičiću), tako će se postaviti i reagovati Srpska lista. Ono što razlikuje ovu situaciju od svih drugih je što imamo dokaz, dakle pojavio se snimak na kome se jasno vidi Milan Radoičić u porti manastira u uniformi", napominje on.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je 26. septembra objavio snimak drona uz tvrdnje da se na njemu vidi uloga Radoičića u oružanom sukobu sa policijom u Banjskoj. Dan ranije je, govoreći o velikoj količini pronađenog oružja, Svečlja rekao i da je policija pronašla dokumente koji dokazuju Radoičićevu povezanost i direktno učešće u akciji.

Snimak kojim Kosovo dokazuje da je Radoičić umešan u napad na severu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Gogić podvlači da Srpska lista i Beograd ne mogu više da poriču da Milan Radoičić nije povezan sa paravojnim formacijama.

"On je poznat javnosti kao političar i biznismen ali sada imamo i dokaz da je umešan u ilegalne aktivnosti a to je i posedovanje oružja. Mi smo sada svi videli da se on bavi takvim stvarima. Zaista nema načina da se odbrani neodbranjivo, da se poriče da je uključen u neku paravojnu formaciju", poručuje Gogić za RSE.

Za Milanom Radoičićem na Kosovu postoji poternica zbog "zastrašivanja svedoka" u slučaju "Brezovica" koji se tiče nelegalne gradnje i korupcije. Dovodio se i u vezu sa ubistvom srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića.

SAD su Radoičića stavile na crnu listu zbog umešanosti u međunarodni kriminal i korupciju.

Šta kažu građani?

Slađana iz Severne Mitrovice, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, smatra da će Srpska lista na kraju ipak stati uz Milana Radoičića. Na pitanje da li treba da se distancira od njega nakon poslednjih dešavanja u Banjskoj, odgovara "možda".

"Ne bih ulazila u to s obzirom da ne znam kakve su trenutno njegove ingerencije ili uticaj uopšte na politiku Srpske liste i kakve su veze sa Beogradom, ali mislim da... pa možda bi i trebalo".

Đorđe iz Severne Mitrovice kaže da je ponašanje Srpske liste oko dešavanja u Banjskoj "čudno" i da mu nije jasno zašto nisu uz narod ako se prolazi kroz jedan od "najtežih" perioda.

Nema precizan odgovor na pitanje oko distanciranja Srpske liste od Radoičića.

"Nama nije jasna njegova (Milana Radoičića) uloga i njegova politika, čovek je postavljen za potpredsednika, ne znam kako ide to po partijama, dal možete da se distancirate od jednog od lidera ili vođa, mislim da ne", kaže on.

Hoće li biti posledica po Srpsku listu?

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je 27. septembra u intervjuu za kosovski javni servis rekla da će protiv Srpske liste biti preduzete mere, te da će o tome razgovarati sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem i predsednikom Skupštine Gljaukom (Glauk) Konjufcom.

Prethodno je zamenik ministra pravde Vigan Ćoroli (Qorolli) rekao da Srpsku listu treba proglasiti "neustavnom" i "zabraniti joj političko delovanje".

"Terorizam nije pojedinačna organizacija, u ovom slučaju Srpska lista stoji iza organizacije fašističkih napada na policiju Kosova 24. septembra i odgovorna je za ubistvo heroja Kosova, narednika Afrima Bunjakua", napisao je Ćoroli na Facebook nalogu.

Međutim, Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu u izjavi za RSE objašnjava, da "na osnovu dobro uspostavljenih međunarodnih standarda, politička partija kao celina ne može se smatrati odgovornom za pojedinačno ponašanje svojih članova, koje stranka nije ovlastila da deluje u njeno ime".

"Na osnovu Ustava i važećeg zakonodavstva, Kosovo je demokratsko društvo koje jasno propisuje da je krivična odgovornost - individualna odgovornost", ukazuje Miftaraj.

Ipak, Miftaraj ističe da kosovske vlasti imaju zakonsku obavezu da Radoičića izvedu pred lice pravde za dela koja mu se stavljaju na teret, kao i svakog člana Srpske liste koji bi mogao da izvrši krivična dela.

"Međutim, zabrana ili prinudno raspuštanje političkih partija može biti opravdano samo u slučaju da partija zagovara upotrebu nasilja ili koristi nasilje kao političko sredstvo za rušenje demokratskog ustavnog poretka, čime se narušavaju prava i slobode zagarantovane ustavom", precizira on.

'Diskutabilno distanciranje od Radoičića'

Politikolog Ognjen Gogić ne veruje da će se Srpska lista i zvanični Beograd distancirati od Milana Radoičića i poručuje da je tako nešto već nagovestio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je 27. septembra rekao da se Radoičić nalazi u Srbiji i da će biti saslušan ali se nije konkretno distancirao od njega.

"Milan Radoičić se nikada skrivao, nije stideo ni svoje uloge…drugo je šta ja mislim o nečemu što se dogodilo, što je bilo svakako za Srbiju ne dobro i Srbiji ništa dobro nije moglo da donese", rekao je on.

Gogić smatra da je Srpskoj listi sada potrebno vreme da "napravi strategiju" kako da se po ovom pitanju postave.

"Oni (Srpska lista) mogu da probaju da brane, da pronalaze neke izgovore. Možda će da ga ‘puste niz vodu’ ali za sada nema naznaka šta će biti", poručuje.

Šta su ranije govorili o Radoičiću?

Od kako je izbran za potpredsednika Srpske liste 2018. godine, Milana Radoičića je ova partija često morala da "brani" jer su ga kosovske vlasti dovodile u vezu sa ubistvom, korupcijom, podizanjem barikada ili nemire na severu.

Srpska lista bi ga uglavnom opisivala kao "heroja" ili nekoga ko radi "u interesu i na zaštiti" Srba na Kosovu.

U jednom od brojnih saopštenja, Srpska lista navodi kako zvanična Priština "ne sme da prizna koliki autoritet Radoičić ima među Srbima".

"To se najbolje videlo u nedelju kada im se gospodin Radoičić pridružio na protestima (barikadama) i bio sa građanima i rukovodstvom Srpske liste svo vreme, na opšte oduševljenje svih prisutnih koji su se tada osetili sigurnije i zaštićeno", navedeno je.

Takođe, avgusta prošle godine je izjava kosovskog ministra policije Dželjalja Svečlje da je "sever Kosova u prethodnih 20 godina bio El Dorado za kriminalce" izazvala i "lančanu reakciju" zvaničnika Srpske liste iz svih deset opština sa srpskom većinom sa ciljem odbrane Milana Radoičića.

Branili su ga redovno i zvaničnici Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Opisuju ga kao nekoga ko "čuva Srbiju na Kosovu" i "stoji prvi na braniku".

XS
SM
MD
LG