Dostupni linkovi

Srpska lista: Oko 100.000 Srba na Kosovu pogođeno odlukom o ukidanju dinara


Zlatan Elek na pres-konferenciji u Severnoj Mitrovici, Kosovo, 3. februara 2024.
Zlatan Elek na pres-konferenciji u Severnoj Mitrovici, Kosovo, 3. februara 2024.

Predsednik Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba, Zlatan Elek rekao je u subotu da "ukidanje dinara znači progon Srba i svih srpskih institucija" sa teritorije Kosova.

Naveo je da su ugroženi svi koji imaju bilo kakva primanja iz Srbije i da će time direktno biti pogođeno oko 100.000 Srba na Kosovu.

"To se odnosi na sve institucije koje funkcionišu u sistemu Srbije, penzionere, korisnike socijalnih davanja, student, stipendiste. U prevodu ceo srpski narod", rekao je Elek.

On kaže da ukidanje dinara u platnom prometu znači stavljanje Srba u "nepodnošljiv položaj", te da je to uvod u totalni egzodus srpskog naroda na teritoriji Kosova i da je su to "unapred pripremljeni potezi vlade Aljbina (Albin) Kurtija".

"Odlukom se ukidaju srpske institucije koje se staraju o obrazovanuju, zdravstvu, ekonomiji, socijalne pomoći, ukida se život Srba", rekao je Elek.

Napomenuo je da u razgovorima sa međunarodnom zajednicom Srpska lista ističe "da je krajni cilj vlade u Prištini etničko čišćenje Srba" i da su na sastanku sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom (Jeffrey Hovenier) izrazili svoju bojazan koja proizilazi iz odluke o ukidanju dinara.

Srpska lista je najavila da će uputiti pismo ambasadorima KVINT-e (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država).

Elek je da rekao da su međunarodna zajednice i zemlje KVINT-e direktno odgovorni za multietničnost na Kosovu i "da će biti direktni saučesnici ukoliko dođe do egzodusa srpskog naroda sa Kosova".

Prvog februara stupila je na snagu odluka Centralne banke Kosova da se za plaćanje na Kosovu koriste samo evri, što znači da se ukida upotreba srpskog dinara.

Vlada Kosova je saopštila da će se primena uredbe o gotovinskom poslovanju odvijati kroz laku tranziciju i da neće biti novčanih kazni za posedovanje valuta drugih zemalja.

Ova odluka Kosova naišla je na protivljenje Srbije, dok je međunarodna zajednica tražila odlaganje njenog sprovođenja uz obrazloženje da postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan uticaj na kosovske Srbe.

Dinari su na Kosovo do sada stizali iz Srbije putem Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova.

Dinare su do sada koristile Banka Poštanske štedionice, NLB Komercijalna banka, te Javno preduzeće Pošta Srbije.

Centralna banka Kosova je prethodno u odgovoru za Radio Slobodna Evropa izrazila spremnost da se uključi u razgovore kako bi olakšali proces transfera sredstava na bankarske račune korisnika u evrima na osnovu postojećih regionalnih praksi.

Američki Stejt department saopštio je u četvrtak da je "unilateralna" odluka Kosova da primeni uredbu Centralne banke i pozvali da je "odmah" odloži, dok se "ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno edukovano o tome kako će nastaviti kroz tranzicioni period".

"SAD su duboko razočarane i protive se sadašnjim planovima Kosova da nastavi sa primenom odluke o ograničenju uvoza stranih valuta, uključujući i srpski dinar", naveli su iz Stejt departmenta.

Evropska unija pozvala je Kosovo da ponudi dug prelazni period za napuštanje upotrebe srpskog dinara.

XS
SM
MD
LG