Dostupni linkovi

Premijer Šri Lanke rekao vojsci da uspostavi red u zemlji


Demonstranti u rezidenciji premijera Ranila Vikremesingea u Kolombu, Šri Lanka, 13. juli 2022.
Demonstranti u rezidenciji premijera Ranila Vikremesingea u Kolombu, Šri Lanka, 13. juli 2022.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge poručio je vojsci da učini "sve što je potrebno kako bi se uspostavio red" nakon što su demonstranti upali u njegovu kancelariju 13. jula.

Njega je za vršioca dužnosti predsjednika imenovao predsjednik Gotabaja Radžapaksa, koji je pobjegao iz zemlje.

Međutim, odluka da se on postavi na čelu države izazvala je nove proteste i demonstranti traže da premijer napusti tu funkciju.

Šri Lanku je pogodila najveća ekonomska kriza u posljednjih nekoliko decenija. Ova ostrvska zemlja mjesecima se bori sa svakodnevnim nestankom struje i nedostatkom osnovnih sredstava poput goriva, hrane i lijekova.

Mnogi za krizu okrivljuju administraciju Radžapakse i Vikremesingea, koji je u maju postao premijer.

Trinaestog jula, drugi put za manje od sedmicu dana, demonstranti su upali u visoko osiguranu državnu rezidenciju. Ovog puta to je bio kabinet premijera.

Ljudi su se u premijerovom kabinetu izležavali na plišanim sofama i fotografisali, dok su drugi sjedili na stolicama i stolovima mašući zastavom Šri Lanke.

Vikremesinge je u televizijskom obraćanju pozvao demonstrante da napuste njegovu kancelariju i druge državne zgrade, te da počnu sarađivati sa vlastima.

"Ne možemo porušiti naš ustav. Ne možemo dozvoliti da fašisti preuzmu vlast. Moramo okončati ovu fašističku prijetnju demokratiji", rekao je on.

Na pitanje je li premijerova izjava naznaka da bi vojska mogla preuzeti kontrolu, advokatica za ljudska prava u Kolombu, Bavani Fonseka, rekao je za BBC da Šri Lanka "ne bilježi historiju u kojoj je vojska igrala aktivnu ulogu u politici ili vladi - za razliku od nekih drugih zemalja u susjedstvu".

"Imali smo veoma snažnu demokratiju i izabrani su predstavnici u toj ulozi. Ali takođe smo u situaciji bez presedana, tako da je sve moguće", dodala je ona.

XS
SM
MD
LG