Dostupni linkovi

Uhapšen lekar iz Sremske Mitrovice nakon tvrdnji o akušerskom nasilju


Porodilište (ilustrativna fotografija, arhiv)
Porodilište (ilustrativna fotografija, arhiv)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je 19. januara da je u Sremskoj Mitrovici na severozapadu Srbije uhapšen lekar M.M. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo "teško dela protiv zdravlja ljudi".

Lekaru je održeno zadržavanje od 48 sati.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo istog dana u odgovoru za RSE da je naložen spoljašnji nadzor, kao i izlazak zdravstvene inspekcije na teren povodom objave na društvenim mrežama porodilje da je ginekolog akušer u bolnici u Sremskoj Mitrovici odgovoran za smrt njene bebe.

Ona je u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk navela, između ostalog, i da joj je lekar tokom porođaja naneo fizičke povrede, da joj je pretio i vređao je "na nacionalnoj osnovi".

Iz Ministarstva zdravlja u saopštenju navode da je bolnica u Sremskoj Mitrovici odmah 17. januara obavila unutrašnji stručni nadzor.

"To podrazumeva da ginekolozi koji nisu učestvovali u lečenju niti porađaju žene, na osnovu zdravstvene dokumentacije naprave analizu događaja", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je Ministarstvo zdravlja naložilo "spoljašnji stručni nadzor koji podrazumeva da kolege iz drugih ustanova koje nisu učestvovale u postupku praćenja trudnoće ili porođaja, krajnje objektivno, na osnovu svih činjenica i dokumentacije, donesu svoj sud o ovom tragičnom događaju".

Takav nadzor biće završen za dve nedelje, navodi se.

"Što se tiče vođenja postupka koji se spominje u javnosti protiv lekara, postoje dva pravna puta. Jedan je Sud časti lekarske komore, a drugi je krivična odgovornost ukoliko postoji krivična prijava", navodi se u saopštenju.

RSE nije dobio odgovor od Lekarske komore Srbije, strukovne organizacije koja, između ostalog, organizuje sudove časti za utvrđivanje povrede profesionalne dužnosti i odgovornosti članova Komore.

RSE je prethodno 19. januara dobio odgovor od Opšte bolnice Sremska Mitrovica povodom ovog slučaja u kom se navodi da sprovodi unutrašnji nadzor, a da su u toku i "radnje koje obavlja zdravstvena inspekcija".

Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici potvrdilo je za RTS da se obavljaju potrebne provere kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti u vezi sa porođajem u bolnici u Sremskoj Mitrovici posle koga je došlo do smrti deteta.

Za RTS je potvrđeno da se lekar koga porodilja optužuje, zbog objava i pretnji na društvenim mrežama, obratio policiji.

Šta je objavila porodilja?

U objavi na Fejsbuku od 18. januara Marica Mihajlović napisala je u januaru primljena u bolnicu da se porodi, ali da je imala problema da se porodi prirodnim putem.

"Molim i preklinjem za pomoć i dalje doktora da me porodi na carski (rez), da mi spasi dete, gde u tom trenutku me udara i vređa, stiska vilicu, kreću pretnje da će da me udari .. da će da mi smrska glavu, vređa na nacionalnoj osnovi", napisala je ona.

Mihajlović je u objavi napisala da joj je tokom porođaja slomljeno rebro i da je izgubila svest.

Prema njenim navodima, beba na rođenju nije pokazivala znake da diše, a dan nakon toga je preminula.

Mihajlović je u razgovoru sa novinarkom RSE rekla da je o ovom slučaju dala izjavu u policiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije nisu odgovorili na upit RSE o ovom slučaju.

RSE se povodom ovog slučaja obratio i privatnoj klinici lekara koga je Mihajlović optužila za nasilje, vređanje i smrt deteta, ali odgovor nije stigao.

Objava Mihajlović se raširila na društvenim mrežama, a pojedine organizacije i pojedinci su najavili proteste zbog ovog slučaja.

Zaštitnik građana pokrenuo postupak

Zaštitnik građana u Srbiji objavio je 19. januara saopštenje da je, na osnovu informacija iz medija o smrti novorođenčeta u porodilištu bolnice Sremska Mitrovica, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo "ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva zdravlja i Opšte bolnice Sremska Mitrovica".

"Zaštitnik građana pokreće kontrolni postupak zbog informacija koje upućuju na to da je smrt novorođenčeta uzrokovana akušerskim nasiljem i da je zbog neadekvatanog pristupa nadležnog lekara devojčica preminula samo nekoliko sati nakon rođenja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju piše i da je Zaštitnik građana zatražio da ga Opšta bolnica Sremska Mitrovica "bez odlaganja, najkasnije u roku od 15 dana, obavesti o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa ovim slučajem".

Navodi se i da je potrebno da Ministarstvo zdravlja, u istom roku, obavesti Zaštitnika građana o svim činjenicama i okolnostima bitnim za donošenje stava o ovom slučaju.

"Po prijemu odgovora Zaštitnik građana će odlučiti o daljem postupku", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG