Dostupni linkovi

"Srebrenica nakon genocida": Svjedočanstva za budućnost


Promocija u Sarajevu
Promocija u Sarajevu

Institut za istoriju u Sarajevu predstavio je svoje najnovije izdanje "Srebrenica nakon genocida" autorica Lare Nettelfield i Sarah Wagner. Riječ je o dvije mlade naučnice Britanke sa Londonskog univerziteta koje su radile naučnu studiju o međunarodnoj intervenciji nakon genocida u Srebrenici, što ih je dovelo u taj mali grad u sjeveroistočnoj Bosni. Nakon studije za koju su prikupile mnogo materijala odlučili su izdati knjigu koja je dobila priznanje Udruženja za međunarodne studije.

Knjiga je posvećena ‘Sabri i Minki Mustafić i svim srebreničkim povratnicima’ kaže jedna od autorica Lara Nettelfield mlada naučnica iz Londona koju je naučna studija dovela u Srebrenicu. Tamo je sa koautoricom Sarah Wagner provela neko vrijeme sa ljudima koji su izgubili svoje porodice u genocidu, ali su smogli snage da se vrate na svoja ognjišta. Te ljudske priče su ih potaknule da napišu knjigu, kaže Lara:

"Moja kolegica Sarah Wagner i ja smo zapravo prvo napisale knjigu o međunarodnoj intervenciji. Ja sam se bavila radom Haškog tribunala, a Sara se bavila identifikacijom žrtava srebreničkog genocida putem DNA analize, ali smo ustanovile da imamo jako puno materijala koji smo prikupili u razgovoru sa porodicama, a koji je ostao neiskorišten jer je fokus bio na međunarodnim intervencijama. Onda smo odlučile da napišemo posebnu knjigu o tome. Naglasak je na odlučnosti preživjelih da se nepravda ispravi, da se ne zaboravi ono što je učinjeno njima i njihovim porodicama i da se više nikad nikom ne ponovi.’’

Knjiga je prošle godine izdata u ediciji Londonskog univerziteta, a ove godine na bosanskom jeziku u izdavaštvu Instituta za istoriju BiH.

‘’Ova knjiga je važna zato što unosi jedan potpuno novi pristup u istraživanju genocida koji se desio u Srebrenici. Analizira procese koji su se odvijali nakon što se genocid desio i pokazuje na jedan simboličan način kako se intervencijom u prostoru mijenja stanje stvoreno 1995. godine kroz povratak izbjeglica i intervencije u smislu sankcioniranja onih koji su počinili genocid, a na različite načine se domogli Amerike, Kanade i lagali o svom učešću u ratu imigracionim službama misleći da nikad neće biti otkriveni. U tom smislu ova knjiga je jedna novost za našu istoriografiju, za našu nauku, a s druge strane ona ima jedan ogroman društveni značaj jer pokazuje da zapravo nema više prostora za negiranje genocida i nema mogućnosti da oni koji su počinili genocid ostanu nekažnjeni’’, kaže direktor Instituta za istoriju Husnija Kamberović.

O knjizi je, među ostalim, govorio i profesor Mirko Pejanović sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

‘’Ispovijed Hasana Nuhanovića, mladića koji je prošao golgotu i izgubio kompletnu porodicu i mnoge druge ispovijedi, pa i one kako žive danas povratnici u Srebrenicu, kako sarađuju sa komšilukom I jedni drugima pomažu. Dakle, to su primjeri koji ohrabruju mogućnost obnove života I obnove povjerenja."

Knjiga ‘’ Srebrenica nakon genocida’’ bila je u najužem izboru za Nagradu Rotschild, koju Udruženje za proučavanje nacionalnosti (Association for Studies of Nationalities), osnovano 1990. godine pri London School of Economics and Political Studies, dodjeljuje za izvanredna naučna djela koja se bave nacionalizmom i etničkim studijama.

Knjiga je dobila priznanje Udruženja za međunarodne studije (International Studies Association) kao izvanredan rad na području proučavanja etniciteta, nacionalizma i migracija za 2015. godinu.

XS
SM
MD
LG