Dostupni linkovi

Vlada prodaje akcije u Telekomu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Vlada Srbije odlučila je da se na tenderu proda 40 odsto akcija Telekoma koje su u vlasništvu države. Odlukom na poslednjoj sednici, od Upravnog odbora PTT Srbija zatraženo je da akcije za prodaju, koje to javno preduzeće poseduje u Telekomu, državi prenese bez naknade.

Slobodan Ilić
, predsednik Radne grupe za prodaju akcija Telekoma Srbija, izjavio je da će privatizacioni savetnik za ovaj posao biti izabran u roku od devedeset dana:

"Namera države je da se ovaj proces obavi na potpuno zakonit, transparentan i konkurentan način. Početkom sledeće nedelje Radna grupa sastaće se sa predstavnicima Telekoma kako bi se razgovaralo o donošenju vrlo važnih odluka o budućem načinu rada."


Država je kroz Javno preduzeće PTT vlasnik 80 odsto Telekoma Srbija, dok 20 odsto pripada grčkoj kompaniji OTE – čiji suvlasnik je sa 30 odsto kapitala nemački Dojče Telekom.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da je sada pravi trenutak za prodaju Telekoma Srbija, jer je otvorena konkurencija i u fiksnoj i u mobilnoj telefoniji, i da više nema smisla da država ostane vlasnik. Upravo oko pitanja tajminga i u javnosti je otvorena polemika – prodati ili ne.

Ne prodaje se u vreme krize


Jelica Putniković, ekonomski analitičar Balkan magazina, izjavila je za RSE da je protiv prodaje Telekoma u
Dojče Telekom, ili bilo ko ko sada kupi, svakako će doći u Srbiju da bi uzeo profit.
ovom trenutku. Pogotovu zbog toga što bi, kako kaže, najozbiljniji kandidat za kupca Dojče Telekom, kao suvlasnik OTE, mogao da dobije većinski paket akcija:

"Pri tome treba imati u vidu da recesija svakako utiče i na tako velike multinacionalne kompanije kao što je Dojče Telekom. I njima sigurno nije cilj da dođu u Srbiju da bi razvijali fiksnu telefoniju, a to je ono što je najkritičnije u Srbiji jer znamo da ima mnogo „dvojnika“ i da neki krajevi uopšte nisu pokriveni tom mrežom. Dojče Telekom, ili bilo ko ko sada kupi, svakako će doći u Srbiju da bi uzeo profit. Jednostavno, zna se pravilo da niko ne prodaje kada je kriza."


Detalji planiranog aranžmana još su tajna, što govori i činjenica da je konferencija za novinare posle sednice vlade na kojoj je doneta odluka o prodaji Telekoma otkazana, i da čak ni ministar ekonomije Mlađan Dinkić novinarima nije mogao da kaže nešto više:

Novinar: Da li možete da nam pojasnite, da li Dojče Telekom ima pravo preče kupovine?
Dinkić: Ne.
Novinar: A koliko će vredeti tih 40 odsto akcija?
Dinkić: Više detalja će izneti premijer.

Novac će ići u infrastrukturu


Ekonomista Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, izjavio je za RSE da je za prodaju Telekoma, uz napomenu
Društvena i državna svojina nisu se pokazale kao efikasne na tržištu, one i kvare tržište jer funkcionišu u monopolu, i da bi se to promenilo na bolje treba ih privatizovati.
da je to trebalo učiniti još i ranije, prvenstveno zbog koristi koju donosi privatizacija:

"Privatizacija društvenih i javnih preduzeća i nema za prevashodni cilj da se dobije što više novca. Da smo već privatizovali dobar deo javnih preduzeća mi bismo do dobili novac koji je tada mnogo više vredeo nego sada. A sa druge strane, u tom slučaju imali bismo i bolje usluge i njihovo poslovanje, imali bismo više zaposlenih. To je pravi smisao privatizacije… Društvena i državna svojina nisu se pokazale kao efikasne na tržištu, one i kvare tržište jer funkcionišu u monopolu, i da bi se to promenilo na bolje treba ih privatizovati."


Vlast je najavila da novac od Telekoma, jedne od najprofitabilnijih srpskih kompanija, neće otići u tekuću potrošnju, već mahom u investicije u infrastukturu – kao što je na primer izgradnja autoputa Beograd - Čačak.

Ipak, Tihomir Živanović, stručnjak za telekomunikacije, kaže za RSE da je sa tržišnog aspekta prodaja Telekoma nepotrebna, i odluku o raspisivanju tendera vidi kao smišljenu nameru države da u krizi namakne novac za tekuće potrebe:

"Vladi trebaju pare. Vlast će potrošiti grdne pare pod firmom da će da grade puteve. Treba građanima omogućiti da prežive i oni će davati, što god mogu da daju oni će dati. Kada država uzima kradite od međunarodnih banaka i MMF-a te institucije kontrolišu kako se to koristi. A ako prodaju Telekom i uzmu pare koje im trebaju za preživljavanje sledećih godinu dana, onda mogu da rade šta god hoće. I oni to hoće da rade."


Zato, zaključuje Tihomir Živanović, najbolje rešenje bilo bi ostaviti Telekom, srpsku zlatnu koku, u rukama države:

"Telekom je prošle godine imao dobit od 20 milijardi dinara, što je oko 200 miliona evra, to znači da država na bazi te dobiti može da se zadužuje, da gradi autoputeve i sve što hoće."


O vrednosti srpskog Telekoma stručnjaci i državni funkcioneri nerado govore, ali su neki analitičari u medijima navodili da bi ona mogla da bude oko četiri milijarde evra. Međutim, u Telekomu kažu da su sve paušalne procene vrednosti neozbiljne, i da je za to potrebna duga i temeljna analiza.
XS
SM
MD
LG