Dostupni linkovi

Vučić tvrdi da Putinovo pominjanje Kosova pojačava pritisak na Srbiju


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obraćanje javnosti zakazao za 6. maj, kako bi govorio o "svim velikim problemima" sa kojima se suočava Srbija.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obraćanje javnosti zakazao za 6. maj, kako bi govorio o "svim velikim problemima" sa kojima se suočava Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 6. maja da se Srbija nalazi pod "sve većim pritiskom" da prizna nezavisnost Kosova.

Vučić je rekao da je situacija Srbije "promenjena na lošije" posle izjava predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ruski predsednik je 26. aprila uporedio Kosovo sa dva separatistička regiona u Ukrajini, Donjeckom i Luganskom, poznatijim kao Donbas. Rusija, kao i Srbija, ne priznaje nezavisnost Kosova.

Vučić je izjavio da će "ceo Zapad tražiti od Srbije da brzo ide ka priznanju nezavisnosti Kosova, da bi mogli da kažu Putinu da to nije isti slučaj i da Kosovo nije slično svemu onome što se dešava na teritoriji Ukrajine".

Predsednik Srbije je rekao da su mu evropski lideri preneli da je Putin instistirao na "slučaju Kosovo" u međusobnim razgovorima. Vučić je dodao i da "ne misli da će Rusija da prizna Kosovo".

Prema Vučićevim rečima, mali broj zemalja kaže da je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a sve veći broj država traži uzajamno priznanje.

Govoreći o dijalogu sa Kosovom, Vučić je ocenio da "dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji", a te da su protekli susreti sa kosovskim zvaničnicima bili samo "pokušaj razgovora".

Ostaje odluka da se ne uvedu sankcije Rusiji

Vučić je istakao da je "velika cena" koju Srbija plaća zato što nije uvela sankcije Rusiji.

Dodao je i da Srbija "neće gaziti i neće gasiti" svoja prijateljstva na istoku i da ga "ne interesuje" koja je sila pritiska, već da je "jedina sila" kojom se vodi interes Srbije.

Srbija, prema Vučićevim rečima, ostaje pri zaključku Saveta za nacionalnu bezbednost kojim se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine ali se ne uvode sankcije Rusiji, dok "ne bude primorana" na drugačije.

Vučić je u više navrata tokom obraćanja ponovio da se Srbija nalazi na evropskom putu, kao i da će "snažnije nego ranije" ići tim putem i boriti se za mesto u okviru porodice evropskih naroda.

Najavljene niže cene goriva

Vučić je najavio da od večeras u 20 časova (6. maj) cene naftnih derivata, benzina i dizela, idu "u rikverc" i da će cene biti niže za deset dinara po litru.

On je istakao da je tražio od predstavnika Naftne industrije Srbije, koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma, da spuste cene naftnih derivata jer se nafta eksploatiše i na teritoriji Srbije.

Dodao je i da se čeka usvajanje šestog paketa sankcija Evropske unije, kako bi se videlo kakvo će biti stanje sa nabavkom nafte za Srbiju.

Evropska unija je najavila 4. maja da će postepeno prekidati uvoz ruske nafte u EU. Najveći deo nafte do Srbije se doprema iz Jadranskog naftovoda, preko Hrvatske.

Vučić je dodao i da se razgovara o proširenju naftnih skladišta na milion tona, kako bismo "mogli da izdržimo više meseci bez ikakvog dobijanja nafte i naftih derivata".

Kada je reč o gasu, Vučić je rekao da Srbija "u dobroj veri" ide u razgovore sa Rusijom oko cene gasa i da će pre kraja maja morati da ima ugovor o novom gasnom aranžmanu za Srbiju.

Naglasio je da je država "stoprocentno zavisna od ruskog gasa, i da će tako će biti još "najmanje dve godine".

Istakao je da će "Srbiju i Evropu skupo koštati" situacija na tržištu energenata.

Dodao je da će na dnevnom nivou biti "borba" da cene namirnica ne rastu, kao i da država ima dovoljno zaliha u robnim rezervama.

Rekao je da su javne finansije Srbije stabilne, da je javni dug 52,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP),a da se očekuje da će inflacija u aprilu biti 9,6 odsto.

Vučić se zalaže za obavezni vojni rok

Predsednik Srbije je izjavio da će se formiranjem nove vlede baviti nakon polaganja zakletve u Skupštini Srbije i prijema političkih stranaka.

Vučić je ponovio da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja i da će se on zalagati za vojnu neutralnost, kao i da je politika Srbije da bude "jedina ne-NATO zemlja" jer su sve države u okolini NATO članice ili imaju prisustvo NATO snaga.

Izjavio je da se zalaže za uvođenje obaveznog vojnog roka za muškarce, u trajanju od devedeset dana i da "misli da je do dobar predlog", a da je na parlamentu i nadležnim organima da to prihvate ili odbiju nakon javne rasprave.

Šta je Vučić poručivao iz Berlina?

Obraćanje Vučića dolazi posle diplomatskih susreta sa zvaničnicima Nemačke, u Berlinu i Beogradu. Razgovaralo se o ratu u Ukrajini, zbog čega je Vučić opisao da je situacija Srbije "nikad teža" i "gotovo nemoguća" jer nije uvela sankcije Rusiji. Tema je bila i Kosovo.

Vučić se u Berlinu, zajedno sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, 4. maja sa nemačkim kancelarom Olafom Scholtzem (Šolc).

Govoreći o tom sastanku, Vučić je naveo da je razgovor sa Kurtijem bio "mnogo težak" i najavio da će tehnički dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen 13. maja u Briselu.

Nemački kancelar je nakon razgovora 4. maja izjavio da je i priznanje nezavisnosti Kosova deo dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

On je naveo da je napredak u dijalogu od "ogromnog" značaja kako za mir i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, tako i za evrointegracije obe zemlje.

Osvrćući se na budući sporazum između Prištine i Beograda, nemački kancelar je rekao da će dokument imati mnogo detalja, ali da će se tu naći i priznanje Kosova.

XS
SM
MD
LG