Dostupni linkovi

Premijer Srbije odbacio tvrdnje Kurtija da Srbija 'čeka priliku da uđe na Kosovo'


Miloš Vučević, Beograd, maj 2024.
Miloš Vučević, Beograd, maj 2024.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević odbacio je kao "fantazmagorije" tvrdnje kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija da postavljanjem vojnih baza na liniji sa Kosovom, Srbija "čeka priliku da uđe na Kosovo".

U objavi na društvenoj mreži Instagram 10. jula, Vučević je naveo da se baze Vojske Srbije nalaze na administrativnoj liniji "godinama" i da postavljanjem tih punktova, Srbija ne krši nijedan međunarodni sporazum niti Rezoluciju 1244 UN.

"To što Kurti, po ko zna koji put, pokušava da napravi medijsku dramu 'kako je tzv. Kosovo navodno ugroženo', nije ništa do još jednog prodavanja magle njegovim zapadnim sponzorima", napisao je Vučević.

Ocenio je da je na Kosovu ugrožen "samo srpski narod".

Aljbin Kurti je zatražio 9. jula od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju kako bi vojne baze oko Kosova bile uklonjene.

On je u intervjuu za Si-En-En (CNN) kazao da je Srbija "veoma agresivan sused" i da "čeka priliku da uđe na Kosovo", a da zapadni partneri to treba da spreče.

"Oko granice ima 48 operativnih baza koje čekaju priliku. Ono što tražimo od zapadnih partnera je pritisak na Beograd da povuče ove baze, od kojih svaka ima po 50-150 vojnika", rekao je Kurti.

On je kritikovao NATO da ne čini dovoljno da pomogne Ukrajini u odbrani od ruske agresije, te dodao da bi problemi iz te zemlje mogli da se prenesu i na Zapadni Balkan, ako se Alijansa "pokoleba".

Srbija, koja održava dobre odnose sa Rusijom, dosad je odbijala da uvede sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Beograd je, međutim, u Ujedinjenim nacijama glasao za nekoliko rezolucija koje osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG