Dostupni linkovi

Vučević najavio trostruko povećanje broja specijalaca Vojske Srbije


"Vrhunski obučeni vojnici" biće spremni "da brane otadžbinu", rekao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, 26. decembar 2022.
"Vrhunski obučeni vojnici" biće spremni "da brane otadžbinu", rekao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, 26. decembar 2022.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je u ponedeljak (26. decembra) da će broj pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije (VS) do kraja 2023. godine biti povećan sa 1500 na 5000. Takva odluka je došla, kaže, "po naređenju" predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U izjavi koju je objavilo Ministarstvo odbrane, Vučević nije izneo konkretan povod za takvu odluku, osim da će Vojska Srbije biti "najsnažnija pesnica koja će razbiti u paramparčad loše želje i ciljeve” onima koji “bi da naude našem narodu".

"Želim da obavestim javnost Srbije, i ne samo Srbije, da smo sinoć general (Milan) Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i ja dobili zadatak, nalog od predsednika Republike kao vrhovnog komandanta (Aleksandra Vučića) da Vojska do kraja 2023. godine podigne broj pripadnika specijalnih jedinica u sastavu Vojske Srbije", rekao je Vučević.

Vučević je rekao da će Vojska Srbije imati 5000 vrhunski obučenih i pripremljenih vojnika sa najsavremenijim naoružanjem spremnih “da brane otadžbinu, izvrše svaki zadatak u svakom trenutku i na svakom delu naše teritorije”.

Biće spremni da odgovore na sve izazove sa kojima se suočava naša otadžbina, dodao je Vučević.

Ova odluka dolazi dan nakon što je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio da je 25. decembra uveče imao sastanak sa predsednikom Srbije i vojnim vrhom zbog događaja na Kosovu. On je nakon tog sastanka otišao u Rašku na jugu Srbije.

Mojsilović je za televiziju Pink rekao da je situacija na Kosovu takva da zahtijeva prisustvo Vojske Srbije duž, kako je naveo, "administrativne linije".

U nedelju uveče misija NATO-a na Kosovu, KFOR, saopštila je da je "čula i videla pucnjeve" u blizini jedne od svojih patrola u Zubinom Potoku. Reč je o jednoj od četiri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom.

Mediji u Srbiji javili su u nedelju da se oko 19.45 čula pucnjava u Zubinom Potoku, a da je do nje došlo nakon što je kosovska policija "htela da ukloniti jednu od barikada" koje su Srbi podigli 10. decembra.

Ovu informaciju demantovala je kosovska policija.

KFOR je dan nakon incidenta, u utorak 26. decembra, saopštio da i dalje istražuje pomenuti incident koji se dogodio prethodno veče.

XS
SM
MD
LG