Dostupni linkovi

Srbija pomaže Ukrajini, izjavio pomoćnik državnog sekretara SAD O'Brajen


Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i euroazijska pitanja Džejms O'Brajen, 11. jun 2024.
Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i euroazijska pitanja Džejms O'Brajen, 11. jun 2024.

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen (James O'Brien) izjavio je da Srbija "čineći svoje oružje dostupnim pomaže Ukrajini da odbrani suštinski princip međunarodnog prava".

O'Brajen je rekao da je podrška Ukrajini od životnog značaja jer Ukrajina brani osnovni princip teritorijalnog integriteta, prenosi N1.

"Znam da predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić govori o tom principu. Mi se ne slažemo oko nekih primena tog principa, ali u ovom kontekstu, ono što Srbija radi čineći svoje oružje dostupnim – time pomaže Ukrajini da odbrani suštinski princip međunarodnog prava i mi to pozdravljamo", rekao je uoči samita NATO-a u Vašingtonu.

O dolasku zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandra Gruška u Beograd 2. jula, O'Brajen je rekao da ta poseta nije bila naročito uspešna.

"Region (Zapadnog Balkana) pripada i deo je Evrope. Čini se da Rusi imaju neke poteškoće da prihvate da je to budućnost, to jest da je i Srbija izabrana i da države regiona to zaslužuju. Rezultat tog razgovora, dakle, nije bio veliko iznenađenje", kazao je on.

Beograd je ugostio ruskog zamenika ministra nakon pisanja nakon pisanja Fajnenšl tajmsa (Financial Times) da je Srbija indirektno, preko posrednika, Ukrajini od početka ruske invazije izvezla municiju u vrednosti od oko 800 miliona evra.

Njegovu posetu su osudile i SAD i Evropska unija čijem članstvu Srbija teži i zatražile distanciranje od Rusije.

EU je tada još jednom pozvala Srbiju da se pridruži zapadnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i poručila da očekuje da se Srbija, kao država kandidat za članstvo uskladi sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja nije uvela sankcije Rusiji i održava biliske veze sa njenim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG