Dostupni linkovi

Srbija pridaje poseban značaj odnosima sa Ukrajinom, izjavila Brnabić


Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sa ambasadorom Ukrajine u Srbiji Volodimirom Tolkačem u Beogradu, 3. septembar 2024.
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sa ambasadorom Ukrajine u Srbiji Volodimirom Tolkačem u Beogradu, 3. septembar 2024.

Srbija pridaje "poseban značaj bilateralnim odnosima i saradnji sa prijateljskom i tradicionalno bliskom Ukrajinom", izjavila je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na sastanku sa ambasadorom Ukrajine Volodimirom Tolkačem.

Kako je saopšteno nakon sastanka Brnabića i Tolkača 3. septembra u Beogradu Brnabić je "izrazila spremnost da nastavi dalju saradnju" s Ukrajinom i na parlamentarnom nivou i izrazila nadu da će u Ukrajini "što pre zavladati mir".

Skupština Srbije saopštila je da je ambasador Tolkač izrazio zahvalnost Srbiji na humanitarnoj pomoći koju je Srbija uputila.

"Ambasador Tolkač je rekao je da je zadovoljan što je u novom sazivu Narodne skupštine formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Ukrajinom, i da će to doprineti razvoju saradnje dva parlamenta", navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Brnabić se sa Tolkačem sastala u danu kada je Evropska unija reagovala na najavu sastanka potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama ekonomskog foruma koji se održava u Vladivostoku, u Rusiji, od 3. do 6. septembra.

"Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu da budu uobičajeni nakon ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine", ističe se u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) 3. septembra.

Zvanični Beograd priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, međutim odbija da uvede sankcije Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

Vlasti u Srbiji nastavile su da održavaju bliske veze sa Rusijom, pravdajući to podrškom Rusije po pitanju Kosova, čiju nezavisnost Srbija ne priznaje i zavisnošću Srbije od ruskih energenata.

Evropska unija, čijem članstvu Srbija teži, više puta je kritikovala Srbiju zbog toga što i dalje održava bliske veze sa Rusijom, uz pozive da kao država kandidat uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa evropskom i uvede sankcije Moskvi.

XS
SM
MD
LG