Dostupni linkovi

Investicije Emirata u Srbiju u padu, dugovi na čekanju


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa aktuelnim predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladarom Abu Dabija šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom tokom posete UAE, 11. marta 2021.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa aktuelnim predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladarom Abu Dabija šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom tokom posete UAE, 11. marta 2021.

Srbija je na dve godine odložila isplatu kredita Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) vrednog milijardu američkih dolara i za to će platiti dva odsto višu kamatu od dogovorene.

Sporazum vlada Srbije i Emirata ratifikovali su na poslednjoj sednici 31. jula poslanici u Skupštini Srbije.

Zajam, inače prvi koji je Srbija uzela od te zalivske zemlje još 2014. godine, trebalo je da bude isplaćen 14. avgusta ove godine. Kako se vidi iz teksta sporazuma, taj rok produžen je do 14. avgusta 2026.

Ministarstvo finansija Srbije nije odgovorilo na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) zbog čega je Srbija tražila odlaganje isplate kredita i koliko će taj kredit ukupno koštati nakon povećanja kamatne stope.

Iznos preostalog duga za taj kredit, prema podacima iz Biltena javnih finansija na sajtu ministarstva, jednak je ugovorenom iznosu od milijardu dolara, što ukazuje da Srbija nije ni počela da isplaćuje taj kredit.

"Srbija svakako raspolaže sredstvima da može da vrati taj novac, međutim mi se nalazimo u jeku realizacije projekta Bel EXPO 2027, i onda su sva raspoloživa sredstva usmerena na realizaciju projekta", kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) ekonomista Saša Đogović.

Srbija će 2027. biti domaćin svetske EXPO izložbe, a prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u projekte povezane sa tim, država će uložiti 17,8 milijardi evra.

Saradnju sa UAE Srbija je intenzivirala dolaskom Srpske napredne stranke (SNS) na vlast 2012. i Aleksandrom Vučićem, dok je bio na poziciji prvog potpredsednika Vlade.

Dve zemlje, između ostalog, sarađuju u oblasti odbrane, avio saobraćaja, izgradnji kompleksa Beograd na vodi, a 2022. potpisale su i Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Većina kredita za podršku budžetu

Na ime četiri zajma koje je uzela od 2014. do 2022. Srbija Emiratima trenutno duguje 2,43 milijarde američkih dolara, što je oko 2,24 milijarde evra.

To predstavlja gotovo deseti deo ukupnog spoljnog duga Srbije.

Većina kredita uzimana je, kako su saopštavali zvaničnici, za podršku budžetu Srbije. Kako se vidi iz sporazuma o zajmovima, krediti su dogovoreni po godišnjoj kamatnoj stopi od dva do tri odsto.

Zvaničnici Srbije su ih opisivali kao "veoma povoljne".

Prema rečima ekonomiste Saše Đogovića, 2014. - kada je dogovoren prvi kredit u iznosu od milijardu američkih dolara od UAE po kamatnoj stopi od dva odsto na godišnjem nivou - bio je povoljniji u odnosu na druge kredite na međunarodnom tržištu.

Đogović: Kredit iz 2014. bio je povoljniji u odnosu na druge na tržištu
Đogović: Kredit iz 2014. bio je povoljniji u odnosu na druge na tržištu

Dodaje da je Srbija tada "bila prinuđena" da potraži sredstva sa strane za podršku budžetu, kako bi pokrila ozbiljni deficit.

Podizanje kamatne stope na četiri odsto zbog odlaganja isplate dugovanja Emiratima je za Đogovića jedno od rešenja koje je država pronašla.

"I to je povoljnije nego da se ide na neko novo zaduživanje po nepovoljnijim kamatnim stopama kako bi se refinansirao kredit kod UAE", objašnjava on.

Investicije zaostaju za kreditima

Investicije UAE u Srbiji daleko zaostaju za zajmovima, pa su tako prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), 2023. iznosile svega tri miliona evra.

Najviše ikad zabeležene su bile 2018. godine u iznosu od 201,7 miliona evra. Od tada su u konstantnom padu.

Emirati su u Srbiju ukupno od 2013. do kraja 2023. godine investirali 716,3 miliona evra.

To je četiri puta manji iznos od onog koji je samo za građevinski projekat Beograd na vodi (od tri milijarde evra) najavljivao Muhamed Al Abar, prvi čovek kompanije iz UAE, Eagle Hills, koja učestvuje u projektu.

Tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i Muhamed al Abar, predsednik kompanije iz UAE Eagle Hills na predstavljanju master plana za projekat "Beograd na vodi", Beograd, 27. juna 2014.
Tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i Muhamed al Abar, predsednik kompanije iz UAE Eagle Hills na predstavljanju master plana za projekat "Beograd na vodi", Beograd, 27. juna 2014.

"Do pada tih investicija je došlo tokom pandemije kovida i očigledno posle toga nije došlo do oporavka nego je taj trend i nastavljen. Treba sad videti sa strateškim partnerom, kako su naznačeni UAE, zašto je došlo do tog posustajanja", kaže Đogović.

To je, prema njegovom mišljenju, pitanje i za Vladu Srbiju i za Vladu UAE.

'Specijalni' projekat Beograd na vodi

Najavljen kao "gradski centar budućnosti", Beograd na vodi je zajednički infrastrukturni projekat Vlade Srbije i kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Eagle Hills.

Zbog izgradnje Beograda na vodi poslanici u Skupštini Srbije u aprilu 2015. izglasali su lex specialis.

Njime je Beograd na vodi proglašen projektom od nacionalnog značaja, a van snage je stavljena druga zakonska regulativa koja bi bila primenjivana da je u pitanju regularan građevinski projekat.

Taj projekat je kritikovao deo opozicije i stručne javnosti, smatrajući ga neustavnim i netransparentnim.

U zajedničkom preduzeću koje gradi Beograd na vodi osnovanom 2014. emiratska kompanija Eagle Hills Waterfront Investment ima 67 odsto udela, dok je 33 odsto u vlasništvu Srbije.

Prema podacima iz finansijskog izveštaja, preduzeće je u 2023. ostvarilo prihode od oko 279 miliona evra, što je za oko 6 miliona evra više nego prethodne godine.

Kritike na račun transparentnosti

Poslovi sa UAE se uglavnom sklapaju direktnim pogodbama, bez raspisivanja tendera. Deo stručne javnosti godinama ukazuje na manjak transparentnosti u tim poslovima.

U odbrani saradnja postoji od 2013. godine. UAE su u vrhu zemalja u koje Srbija izvozi oružje. Preciznih javno dostupnih podataka o tome koliko i šta od oružja i municije Srbija izvozi nema.

Ključni delovi sporazuma između aviokompanije iz Abu Dabija Etihad Ervejz (Airways) i Vlade Srbije o preuzimanju nacionalnog avioprevoznika JAT i danas su nepoznati.

Srpsko-emiratsko partnerstvo, u kom je osnovana Er Srbija (Air Srbija) trajalo je deset godina. Etihad je izabran za strateškog partnera i u zajedničkoj kompaniji imao je 49 odsto vlasničkog udela.

Taj udeo se s godinama smanjivao, da bi u novembru 2023. Srbija otkupila preostalih 16,42 odsto akcija u zajedničkoj kompaniji. Zvaničnici Srbije nikada nisu javno saopštili zbog čega se Etihad povukao iz Srbije.

U najavi i sporazum o slobodnoj trgovini

Nakon više od deset godina partnerstva, Srbija i Emirati trebalo bi da potpišu sporazum o slobodnoj trgovini.

Taj sporazum zvaničnici Srbije najavljivali su za kraj 2023. godine, međutim do danas nije potpisan. Ministarstvo trgovine Srbije nije odgovorilo na pitanje RSE kada će sporazum biti potpisan.

U pustinjskoj zalivskoj zemlji, privrednici iz Srbije, kako su za RSE naveli u Privrednoj komori Srbije, šansu vide, pre svega, u izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Spoljnotrgovinska razmena dve zemlje u 2023. prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), iznosila je 159 miliona dolara (oko 143 miliona evra).

To je, kako su za RSE naveli u Privrednoj komori, povećanje od preko 50 odsto u odnosu na razmenu u 2022. godini.

Prema vrednosti izvoza iz Srbije, u 2023. UAE su bili na 33. mestu. U tu državu, prema podacima RZS Srbija je mnogo više izvozila, nego što je iz nje uvozila.

U prethodnoj godini vrednost izvoza u UAE bila je tri puta veća od uvoza.

Srbija u UAE najviše izvozi proizvode iz namenske industrije (koji obuhvataju naoružanje). Ti proizvodi po vrednosti izvoza činili su u 2023. gotovo četvrtinu ukupnog izvoza u UAE.

Saradnja na tekstu: Miloš Katić

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG