Dostupni linkovi

Novinari Vuk Cvijić i Milan Lađević saslušani u tužilaštvu u Beogradu povodom incidenta


Ilustrativna fotografija, Palata pravde u Beogradu
Ilustrativna fotografija, Palata pravde u Beogradu

Osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je 11. juna javni tužilac saslušao novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića i urednika Srpskog telegrafa Milana Lađevića povodom incidenta koji se dogodio 29. maja 2024. godine.

U saopštenju dostavljenom Radiju Slobodna Evropa (RSE) navodi se da je javni tužilac od učesnika prikupio potrebne podatke.

"Nakon prikupljanja drugih potrebnih dokaza biće doneta odluka o daljem postupanju o čemu će javnost biti obaveštena", navelo je tužilaštvo.

Redakcija političkog nedeljnika Radar saopštila je da je njihov novinar Vuk Cvijić napadnut 29. maja u centru Beograda. U otvorenom pismu redakcije navedeno je da ga je napao Milan Lađević, urednik prorežimskog Srpskog telegrafa, u prisustvu još jednog novinara tog tabolida.

"Ni udarac pesnicom u vilicu i obaranje na zemlju nisu bili dovoljni, već i pre nego što je policija izašla na uviđaj, redakcija Srpskog telegrafa je, po običaju, lansirala na svom portalu lažnu vest u kojoj navode da je Cvijić nasrnuo na Lađevića", navela je redakcija Radara.

Srpski telegraf je na svom portalu objavio da je Vuk Cvijić "iz čista mira napao suvlasnika Medijske mreže Milana Lađevića, čak mu se unosio i u facu, a onda je počeo da mu preti".

"On je inscenirao da sam ga ja odgurnuo. Pretio mi je i policijom", tvrdi Lađević.

Istog dana kada se incident dogodio reagovalo je Ministarstvo informisanja. U saopštenju su naveli da je ministarstvo zabrinuto zbog incidenta. Ministarka pravde Srbije Maja Popović oglasila se dva dana kasnije rekavši da "država neće tolerisati napade i nasilje nad bilo kojim građaninom, kao ni napade na novinare".

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Teresa Ribeiro osudila je napad na novinara Vuka Cvijića.

"Nedavni napad na novinara Vuka Cvijića u Srbiji je nedopustiv. Pridružujem se misiji OEBS-a u Srbiji u pohvali policije i tužilaštva na njihovoj brzoj reakciji koja treba da dovede do detaljne istrage i do zadovoljenja pravde", napisala je Ribeiro.

Dodala je da je "nasilje protiv novinara napad na medijske slobode".

Na poziv koalicije za slobodu medija, u Beogradu je 31. maja održan skup podrške novinaru Vuku Cvijiću.

XS
SM
MD
LG