Dostupni linkovi

Srbija će sarađivati sa SAD ako dođe do istrage poslova Trampovog zeta, kaže šef diplomatije


Đurić je negirao da je imao saznanja o istrazi koju o poslovanju firme zeta bivšeg predsednika SAD Dolanda Trampa vodi senatski Odbor za finansije američkog Kongresa.
Đurić je negirao da je imao saznanja o istrazi koju o poslovanju firme zeta bivšeg predsednika SAD Dolanda Trampa vodi senatski Odbor za finansije američkog Kongresa.

Šef diplomatije Srbije Marko Đurić izjavio je da će srpski organi sarađivati sa američkim ako dođe do istrage o poslovanju firme Džereda Kušnera (Jared Kushner) koja će investirati u kompleks bivšeg Generalštaba u Beogradu.

Đurić je u intervjuu za Glas Amerike odrično odgovorio na pitanje da li je on, dok je bio ambasador u Vašingtonu, imao saznanja o istrazi koju o poslovanju firme zeta bivšeg predsednika SAD Dolanda Trampa (Trump) vodi senatski Odbor za finansije američkog Kongresa.

Glas Amerike prenosi da je demokrata Ron Vajden (Wyden), koji predvodi istragu, naveo da su zvaničnici Srbije i Albanije prišli Kušnerovoj kompaniji "Afiniti" sa poslovnim predlozima za ulaganje.

Đurić je rekao da o tome sa njim niko nije razgovarao.

"Ono što mogu da kažem je da se ne mešam u rad pravosudnih organa, ni srpskih institucija, a kamoli američkih, i ono što mogu takođe da kažem je da Srbija i Sjedinjene Države imaju potpisane sporazume i kvalitetnu saradnju u oblasti pravosuđa", rekao je Đurić za Glas Amerike.

Dodao je da je američka agencija za razvoj USAID prethodnih dvadeset godina uložila mnogo u reformu pravosuđa u Srbiji, dodavši da će "ako i kada dođe do bilo kakvih pitanja na tu temu, svi srpski organi biti na raspolaganju američkim" i da će "Srbija uvek pomoći da se vode istrage".

Srbija je sa firmom Kušnerovom firmom "Afiniti" u maju potpisala ugovor o "revitalizaciji" kompleksa Generalštaba u centru Beograda čiji su delovi porušeni u NATO bombardovanju 1999. godine.

Ugovorom, koji još nije objavljen, Srbija je zemljište kompleksa iznajmila na 99 godina.

Na prostoru ruševina iz bombardovanja planira se izgradnja dve visoke zgrade sa stanovima i hotelima, iako sa ovog objekta, izgrađenog između 1955. i 1965, nije skinuta zaštita kulturnog dobra, zbog čega se tome protive stručne institucije i organizacije.

Glas Amerike prenosi da je senator Ron Vajden u pismu Kušnerovoj kompaniji zatražio dodatne informacije u vezi sa poslovnim odnosima firme sa stranim investitorima, uključujući strane vlade koje plaćaju toj kompaniji, kako se navodi, stotine miliona dolara naknade za savetodavne usluge.

Iza svega leži zabrinutost Odbora da Kušnerova firma deluje kao šema kompenzacije delimično osmišljena da zaobiđe federalne zahteve za obelodanjivanje transakcija, kao i da bi moglo da dođe do sukoba interesa, piše Glas Amerike.

Senator Vajden je od firme zatražio da mu dostavi informacije o investicijama u Srbiji i naveo listu svega što Odbor za finansije zanima.

To je pre svega spisak svih pojedinaca i entiteta koji su partneri "Afinitija", spisak svih lokacija u Srbiji koje razmatra za razvoj nekretnina i opis razvojnih planova za svaku lokaciju.

Odbor interesuje i koliko tačno u dolarima "Afiniti" razmatra da uloži u svaki srpski projekat nekretnina, kao i koliko svaki od partnera kompanije ulaže za svaki projekat.

Senator Vajden traži i detaljan opis uslova svih ugovora između "Afinitija" i Vlade Srbije o razvoju nekretnina u Srbiji.

XS
SM
MD
LG