Dostupni linkovi

Srbija traži pomoć EU zbog obrade podataka od strane Mete


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Poverenik Srbije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (Poverenik) obratiće se Evropskom odboru za zaštitu podataka (EDPB) povodom nove politike privatnosti američke kompanije Meta o kojoj nije obavestila korisnike u Srbiji, saopštila je 14. avgusta Kancelarija Poverenika.

Poverenik je naveo da Meta od 26. juna primenjuje novu politiku za korisnike Metinih platformi Instagram, Facebook, Messenger, iz Srbije koja podrazumeva obradu podataka o ličnosti za razvoj i unapređenje veštačke inteligencije.

"Nadležnom evropskom organu EDPB obratićemo se i povodom neovlašćene obrade podataka o ličnosti koju kompanije X Corp. i Twitter International Unlimited Company vrše bez najave na teritoriji cele Evrope", saopštio je Poverenik.

Dodaje se da je pravni okvir zaštite podataka o ličnosti Srbije, kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), u potpunosti usklađen sa Opštom uredbom o zaštiti podatka Evropske unije (GDPR).

"U toku su aktivnosti usmerene na ostvarivanje kontakata sa navedenim kompanijama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kako bi se one podsetile na svoju obavezu određivanja predstavnika u Srbiji, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, odnosno kako bi ujednačile tretman građana Republike Srbije sa građanima Evropske unije", naveo je Poverenik.

Navodi se i da su u toku aktivnosti na ostvarivanju kontakata sa Komisijom za zaštitu podataka Irske, telom za zaštitu podataka o ličnosti u čijoj teritorijalnoj nadležnosti su kompanije Meta Platforms Ireland Inc. i Twitter International Unlimited Company, kao rukovaoci podataka o ličnosti.

Radio Slobodna Evropa (RSE) 5. avgusta je objavio da milioni korisnika na Zapadnom Balkanu nisu obavešteni o novoj Metinoj "Politici privatnosti" koja je objavljena 26. juna, kojom lični podaci koji se dele preko Instagrama, Facebooka i drugih aplikacija Mete mogu da postanu materijal za treniranje veštačke inteligencije (AI) koju razvija ta kompanija.

Poverenik Srbije saopštio je da je za 4. septembar u Sarajevu zakazan sastanak poverenika Milana Marinovića, direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine i predsednikom Saveta Agencije za zaštitu ličnih podataka Crne Gore u cilju koordiniranja zajedničkog delovanja u iznalaženju trajnog rešenja ovog problema.

XS
SM
MD
LG