Dostupni linkovi

Novinarska udruženja u Srbiji zatražila hitnu reakciju zbog optužbi protiv novinarke Tamare Skrozze


Novinarka Tamara Skrozza , februar 2016.
Novinarka Tamara Skrozza , februar 2016.

Novinarska udruženja u Srbiji zatražila su hitnu reakciju Ministarstva informisanja zbog optužbi pojedinih medija protiv novinarke agencije FoNet Tamare Skrozze.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u saopštenju od 30. jula najoštrije je osudilo "organizovanu kampanju blaćenja i crtanje mete na novinarku FoNet-a Tamaru Skrozzu koju već dva dana vode mediji bliski vlasti".

Pojedini mediji su Skrozzu napali da je u gostovanju u emisiji "Da sam ja neko" na TV N1 izjavila rekla da je "predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića trebalo ubiti u noći 5. i 6. oktobra 2000. godine".

NUNS je naveo da je Skrozzina rečenica da je ta noć "trebalo da izgleda drugačije" izvučena iz konteksta. U saopštenju se dodaje da Skrozza "nigde nije pomenula predsednika Aleksandra Vučića, a kamoli pozivala na njegovo ubistvo, što dokazuje da je pomenutim prilozima reč o klasičnim lažima".

"Ovakav vid targetiranja Tamare Skrozze predstavlja i klasičan primer pritiska na nezavisne medije i stvaranja atmosfere straha i nesigurnosti", naveo je NUNS.

Optužbe na račun Skrozze osudilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS), koje je takođe zatražilo hitnu reakciju nadležnog ministarstva. Optužbe pojedinih medija ocenili su kao "nedopustive i opasne".

UNS je u saopštenju 30. jula ukazao da "neutemeljene optužbe mogu biti okidač za nasilje nad Skrozom i njenom porodicom, te da ovakve kampanje samo doprinose i onako teškom položaju i bezbednosti novinara u Srbiji".

U masovnim demonstracijama 5. oktobra 2000. demokratska opozicija je svrgnula sa vlasti Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je ministar informisanja u poslednjoj Miloševićevoj vladi.

NUNS je povodom optužbi protiv Tamare Skrozze najavio da će podneti predstavku Regulatornom telu za elektronske medije (REM) i žalbu Savetu za štampu.

Savet za štampu je protestovao zbog, kako su naveli u saopštenju,"brutalne kampanje klevetanja i targetiranja" dugogodišnje članice njihove Komisije za žalbe Tamare Skrozze. U saopštenju su ukazali da Skrozza tokom svog gostovanja u emisiji "Da sam ja neko" na TV N1 "nije pomenula ni jedno ime, niti je pozvala na bilo kakvo nasilje" kada je govorila o događajima od 5. i 6. oktobra 2000. godine.

XS
SM
MD
LG