Dostupni linkovi

Srbiji nova prijava suda u Hagu zbog odbijanja da izruči funkcionere Srpske radikalne stranke


Sud u Hagu u Holandiji, januar 2019.
Sud u Hagu u Holandiji, januar 2019.

Predsednica sudskog Mehanizma u Hagu Grasijela Gati (Graciela Gatti) Santana je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku 11. juna ponovo prijavila Srbiju zbog odbijanja da uhapsi i tom sudu izruči funkcionere Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjerice Radete, optužene za nepoštovanje Haškog tribunala.

Podnoseći redovan šestomesečni izveštaj o radu Haškog suda, Santana je naglasila da Srbija i dalje "odbija" da ispuni sudski nalog da uhapsi i u Hag prebaci Jojića i Radetu. To, kako je ocenila Santana, predstavlja uporno ometanje suda da ispuni svoj mandat i sudi optuženima.

Ministarka pravde Srbije Maja Popović zatražila je na sednici Saveta bezbednosti UN da Mehanizam za međunarodne krivične tribunale Srbiji ustupi slučaj Jojića i Radete, saopštio je njen kabinet.

Kako se navodi u saopštenju, Popović je navela da postupanje Srbije u vezi sa ovim predmetom "ne predstavlja kršenje njenih međunarodnih obaveza, već nastojanje da se postupa u skladu sa Rezolucijom SB 1966".

U saopštenju se dodaje da je Popović pozdravila odluku Mehanizma da ustupi Srbiji "slučaj (lidera SRS) Vojislava Šešelja i još četiri optužena" uz uveravanja da će sudski postupak biti vođen u skladu sa propisima Srbije, uz garancije pravičnog suđenja".

Predsednica sudskog Mehanizma u Hagu je Srbiju više puta, proteklih godina, prijavila Savetu bezbednosti UN zbog neizručenja Jojića i Radete. To je ranije tri puta učinio i Santanin prethodnik predsednik Karmel Ađijus (Carmel Agius).

Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su uticali na svedoke optužbe u haškom procesu protiv Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Vlasti Srbije od 2015, kada im je haški sud uputio prvi nalog za hapšenje, odbijaju da Jojića i Radetu uhapse i izruče u Hag.

Viši sud u Beogradu je 2016. doneo odluku da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, ne i optuženih za nepoštovanje suda.

Srbija je, istovremeno, izrazila spremnost da Jojiću i Radeti sudi pred domaćim sudovima.

XS
SM
MD
LG