Dostupni linkovi

Državljanin Avganistana ubijen, dvojica ranjena na severnoj granici Srbije


U proteklih godinu dana bilo je više slučajeva u kojima su meštani naselja oko Subotice, koja se nalaze u graničnom pojasu sa Mađarskom, policiji prijavljivali pucnjavu koja se noću čuje iz obližnjih šuma.
U proteklih godinu dana bilo je više slučajeva u kojima su meštani naselja oko Subotice, koja se nalaze u graničnom pojasu sa Mađarskom, policiji prijavljivali pucnjavu koja se noću čuje iz obližnjih šuma.

Jedan muškarac je poginuo, a dvojica su ranjena u oružanom sukobu koji se dogodio kasno uveče 24. jula u blizini Subotice, grada na severu Srbije kod granice sa Mađarskom.

Granični pojas Srbije i Mađarske je u poslednje vreme bio često mesto sukoba krijumčarskih grupa.

Kako se navodi u saopštenju subotičke policije, oni su po prijavi da se u šumi na periferiji naselja Hajdukovo čuju pucnji, izašli na teren i u blizini auto-puta zatekli beživotno telo državljanina Avganistana.

Na istom mestu je pronađen i povređeni državljanin Avganistana.

"Policiji je iz subotičke bolnice naknadno prijavljeno da se kod njih nalazi još jedan povređeni", dodaje se u saopštenju.

Direktor Opšte bolnice u Subotici Saša Dželebdžić izjavio je 25. jula za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su dvojica muškaraca zbrinuti u toj ustanovi, da su u stabilnom stanju i nisu životno ugroženi.

Prema njegovim rečima, oni su zadobili povrede vatrenim oružjem u predelu donjih ekstremiteta i nalaze se na odeljenju za ortopediju.

Istraga o ovom slučaju je u toku.

Ovo nije prvi put da meštani naselja oko Subotice, koja se nalaze u graničnom pojasu sa Mađarskom, policiji prijavljuju pucnjavu koja se noću čuje iz obližnjih šuma.

U junu ove godine, tri osobe su ranjene u pucnjavi u Makovoj sedmici kod Subotice. Nakon tog incidenta, policija je uhapsila dve osobe.

U obračunu krijumčarskih grupa, koji se dogodio u julu prošle godine na istom mestu, jedna osoba je ubijena, a više ranjeno.

Zapadnobalkanska ruta preko Turske, Bugarske, Severne Makedonije i Srbije je glavni put za migrante i izbeglice u Evropsku uniju, pri čemu mnogi koriste razrađene mreže krijumčara.

Migranti i izbeglice i dalje pokušavaju da uđu u zemlje EU sa srpsko-mađarske granice, uprkos čestim pušbekovima (pushbacks) – odnosno, nasilnim vraćanjima ljudi preko spoljnih granica EU.

Na toj granici su pojačane kontrole Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX), a prepreka je i ograda koju je Budimpešta izgradila prema srpskoj i hrvatskoj granici, duga 175 kilometara.

Onima koji beže od rata i siromaštva i kojima je to jedini način da prežive i stignu do "kapije Evrope", krijumčari traže od 7.000 do 10.000 evra, kako je pisao RSE u julu 2022. godine.

Zakonom u Srbiji je za krijumčare predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora, dok su kazne veće za članove organizovanih kriminalnih grupa.

XS
SM
MD
LG