Dostupni linkovi

Policija Srbije po deveti put na granici zadržala direktorku Inicijative mladih


Sofija Todorović u studiju RSE, mart 2020.
Sofija Todorović u studiju RSE, mart 2020.

Direktorku Inicijative mladih za ljudska prava Srbije (YIHR) Sofiju Todorović zadržala je ponovo granična policija na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu 5. septembra, po povratku iz Nemačke, potvrdila je Todorović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako kaže, ovo je njeno deveto zadržavanje na graničnim prelazima Srbije od 6. jula ove godine.

Prema njenim rečima, granični policajac ju je, nakon skeniranja pasoša, zamolio da sačeka, a potom je odveo u posebnu prostoriju.

"Tu su mi rekli da moram da sačekam. Kada sam ih pitala, zbog čega, odgovorili su mi da je u pitanju detaljna granična kontrola. Tražila sam im papir, a oni su rekli da ga nema i da imaju pravo to da rade. Posle pet, šest minuta su mi rekli da sam slobodna", kaže Todorović.

Ona dodaje da je čitava procedura trajala ukupno 15-ak minuta i da je u poređenju sa ranijim slučajevima bila kraća. Kaže i da joj granični policajci nisu rekli ništa o razlozima zadržavanja.

Todorović navodi da je posredstvom svoje pravne zastupnice uputila dopise Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi granične policije i Bezbednosno-informativnoj agenciji.

"Evidentno je da ta oznaka koju imam, verovatno zbog nekog spiska na kojem se nalazim, nije sklonjena", ocenjuje Todorović.

Todorović kaže da je ovaj slučaj "deo kontinuiranog urušavanja ljudskih prava u Srbiji".

"Ono što mene interesuje je koliko je još ljudi izloženo ovakvom postupanju", kaže Todorović.

Zbog pritiska vlasti na civilni sektor krajem avgustaje reagovao Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU).

Ovaj savez, u kom je 850 nevladinih organizacija koje podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), obratio se otvorenim pismom najznačajnijim institucijama u državi izrazivši zabrinutost za stanje demokratije i ljudskih prava u Srbiji i njenu evropsku budućnost.

XS
SM
MD
LG