Dostupni linkovi

Srbija i SAD potpisuju sporazum o strateškoj saradnji u energetici


Zastave SAD i Srbije u zgradi Vlade u Beogradu, 2020. godina
Zastave SAD i Srbije u zgradi Vlade u Beogradu, 2020. godina

Sporazum o strateškoj saradnji Sjedinjenih Država i Srbije u energetici biće potpisan 18. septembra u Vašingtonu, najavio je Stejt department.

Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike u Srbiji će "proširiti mogućnosti američkih kompanija da investiraju u energetski sektor Srbije, uključujući i promovisanje američkih investicija koje će ojačati odnose SAD i Srbije", navodi se.

Dodaje se da će govoriti podsekretar SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze V. Fernandes (Jose W. Fernandez) i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Srbija istovremeno u oblasti energetike intenzivno sarađuje i sa Rusijom.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović, koji je zbog bliskih veza sa Kremljom na listi američkih sankcija, izjavio je 13. avgusta u Moskvi da između Srbije i Rusije "ostaju čvrsti partnerski odnosi u oblastima energetike, saobraćaja i infrastrukture".

Bilateralne odnose Srbije i Rusije, kojoj zvanični Beograd uprkos pozivima Zapada nije uveo sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu, srpski predsednik i zamenik ruskog šefa diplomatije ocenili su u julu ove godine "vrlo dobrim".

XS
SM
MD
LG