Dostupni linkovi

Vučić se sreo s ruskim ambasadorom i optužio Kurtija za 'etničko čišćenje'


Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 5. novembar 2022. (arhivska fotografija)
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 5. novembar 2022. (arhivska fotografija)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija za, kako je rekao, "organizovanje etničkog čišćenja uz podršku dela međunarodne zajednice".

On je to rekao dan nakon oružanog sukoba severu Kosova i razgovora sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom u Beogradu.

"Zahvalan sam što je (ambasador Rusije) saslušao molbe i zahteve srpske strane", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu 25. septembra.

Nije precizirao šta o kojim zahtevima i molbama je reč.

Kosovo i Srbija ranije su razmenili optužbe za odgovornost za nasilje u mestu Banjska na severu Kosova u kojem su ubijeni kosovski policajac i trojica Srba.

Kurti je izjavio da je "profesionalna formacija" napala policiju Kosova i ubila policajca Afrima Bunjakua.

"Reč je o terorističkoj i kriminalnoj formaciji, profesionalnoj, koja je dugo planirala i pripremala ono što je uradila danas. To nije grupa švercera, već plaćenička struktura koju politički, finansijski i logistički podržava zvanični Beograd", rekao je Kurti 24. septembra.

Incident je usledio pošto su se Kurti i Vučić sastali 14. septembra u Briselu na visokom nivou razgovora u dijalogu uz posredovanje Evropske unije, ali nisu postigli nikakav dogovor o normalizaciji odnosa.

Taj dijalog treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

Priština smatra da to treba da bude međusobno priznanje, a Beograd insistira na kompromisnom rešenju.

Srbija računa na podršku Rusije, kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), u vezi sa pitanjem Kosova, svoje bivše pokrajine, koja je 2008. godine proglasila nezavisnost, a koju zvanični Beograd odbija da prizna.

XS
SM
MD
LG