Dostupni linkovi

Potpisan memorandum Srbija-Rumunija o projektu gasnog interkonektora


Interkonektor, ilustrovana fotografija
Interkonektor, ilustrovana fotografija

Ministri energetike Srbije i Rumunije, Dubravka Đedović Handanović i Sebastijan Burduž potpisali su 5. avgusta u Кladovu Memorandum o razumevanju o izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Rumunija.

U Srbiji će taj dvosmerni gasovod za prenos prirodnog gasa biti dužine 13 kilometara, a u Rumuniji 86, prenosi agencija Beta.

Projektovan kapacitet interkonektora je najmanje 1,6 milijardi kubika gasa, a deonica u Srbiji biće završena do 2027. godine.

Na ovaj način, prenosi Beta, Srbija će dobiti još jedan pravac snabdevanja prirodnim gasom, povezujući čvorište Mokrin u Srbiji sa transportnim gasovodom BRUA u Rumuniji.

Đedović Handanović je rekla da je saradnja Srbije i Rumunije u energetici "važan oslonac sigurnosti snabdevanja električnom energijom za građane i privredu u obe države, o čemu govori i podatak da je u 2023. čak 28 odsto ukupne razmene činila trgovina električnom energijom".

"Zahvaljujuću povezivanju sa Rumunijom i Bugarskom, a u narednom periodu i sa Severnom Makedonijom, Srbija postaje nezaobilazna tranzitna zemlja i važan partner u obezbeđivanju energetske sigurnosti zemalja centralne i istočne Evrope kada je snabdevanje gasom u pitanju", rekla je ministarka.

Rumunski minister evergetike Sebastijan Burduž je ocenio da je neophodno da energija lako teče između Srbije i Rumunije, istakavši da dve zemlje blisko sarađuju i na ubrzavanju elektroenergetskih interkonekcija.

Takođe, ministri su danas s direktorima energetskih preduzeća iz obe zemlje razgovarali o razvoju projekta reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 i Transbalkanskom koridororu.

Gasni interkonektor Srbija ima i sa susednom Bugarskom, a pušten je u probni rad u decembru 2023. godine. Putem ovog interkonektora Srbija će nabavljati gas iz Azerbejdžana, kojim će nadomestiti 13 odsto potreba.

Ministarka Đedović Hadanović je na otvaranju tog interkonektora rekla da Srbija trenutno troši tri milijarde kubika gasa i da dodala je i da je taj projekat važan za snadbevanje gasom istočne i centralne Srbije kao i za snabdevanje centralne i istočne Evrope.

To su sve koraci koje Srbija preduzima u cilju diverzifikacije izvora snabdevanja gasom, budući da je skoro u potpunosti zavisna od ruskog gasa, dok iz domaće proizvodnje uspe da podmiri nešto ispod 13 odsto potreba, prema podacima Agencije za energetiku iz 2021. godine.

XS
SM
MD
LG