Dostupni linkovi

Kancelarija Vlade Srbije zabrinuta zbog odgovora EU na poziv da se zabrani rad redakcije RT


Zgrada Vlade Srbije
Zgrada Vlade Srbije

Direktor Kancelarije vlade Srbije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izrazio je zabrinutost zbog pozitivnog stava Evropske komisije na apel Reportera bez granica (RSF) da Srbija preduzme hitne mere u borbi protiv spoljnih uticaja i zabrani rad kancelarije ruskog portala RT u Beogradu.

U objavi na društvenoj mreži X 8. oktobra, Gujon je naglasio da će Srbija nastaviti da promoviše medijsku raznovrsnost i slobodu mišljenja.

"Ovaj zahtev iz Evropske unije veoma zabrinjava. On podseća na period komunizma tokom kojeg je cenzura bila primenjivana u Jugoslaviji u ime borbe protiv 'štetnih ili nepoželjnih ideja'. Ona je u suprotnosti sa vrednostima pluralizma, tolerancije i slobode govora u koje Srbi veruju i za koje su se borili mnogi srpski intelektualci koji su bili zatvarani i ubijani zbog toga", napisao je Gujon.

Gujon je dodao da je iz tih razloga siguran "da će Srbija zdušno nastaviti da promoviše medijsku raznovrsnost kao i slobodu mišljenja" i pozvao "sve iskrene demokrate iz EU da učine isto".

U izveštaju objavljenom početkom oktobra Reporteri bez granica (RSF) ocenili su da Srbija, odbijanjem da uvede sankcije ruskim medijima, služi kao "megafon" za ruske dezinformacije.

Izveštaj međunarodne organizacije posebno se fokusira na rad RT (bivši Russia Today), za koji RSF navodi da koristi beogradsku redakciju za širenje dezinformacija u korist Kremlja na Balkanu.

Portparol EU Peter Stano je povodom izveštaja RSF izjavio da Srbija mora da "preduzme hitne mere" u borbi protiv dezinformacija ruskih medija, uz upozorenje da je neusklađivanje Beograda sa politikom EU u tom pogledu "ozbiljan problem" na putu evrointegracija.

XS
SM
MD
LG