Dostupni linkovi

Oslobađajuća presuda aktivisti za prekrečen nacionalistički grafit u Beogradu


Grafit kod trga Slavija u Beogradu, jul 2023.
Grafit kod trga Slavija u Beogradu, jul 2023.

Prvostepenom presudom Prekršajnog suda u Beogradu aktivista Udruženja "Krokodil" Milan Adnađ oslobođen je odgovornosti da je učinio prekršaj time što je prefarbao grafit "Kad se vojska na Kosovo vrati" u centru Beograda februara 2023. godine.

"Krokodil" je 9. juna objavio na svom sajtu da je ovo prva oslobađajuća presuda, a da se pred sudom nalaze još brojni njihovi aktivisti.

Oni su dobili prekršajne prijave u februaru mesecu nakon što su kod trga Slavija u Beogradu, u parku pod nazivom Mitićeva rupa zajedno sa aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava prekrečili belom bojim grafit sa natpisom "Kad se vojska na Kosovo vrati".

"Uspeli smo da dovedemo u pitanje zakonitost uručenih prekršajnih naloga putem pošte svim aktivistima koji su primili prijave vezano za okupljanje istog dana. Kao najvažnije, uspeli smo da oborimo dosadašnji usvojeni kruti, a potpuno nezakoniti stav sudija Prekršajnog suda da svako farbanje po fasadi predstavlja prekršaj Odluke o komunalnom redu u Beogradu, te da ukažemo da prefarbavanje grafita belom bojom nije prekršaj, jer to ne predstavlja narušavanje njenog izgleda", navodi se u saopštenju na sajtu "Krokodila".

Kako su istakli, biće interesantno kako će druge sudije presuđivati u ostalim postupcima u kojima su isticali iste argumente, a koji se vode povodom istog događaja.

"Ova presuda je pokazatelj da ne treba prestati s aktivizmom iz straha od odmazde putem institucionalnog progona, te da se, kad do toga dođe, treba suprotstavljati svim raspoloživim pravnim sredstvima", piše u saopštenju.

Nakon što su u februaru aktivisti prekrečili pomenuti grafit, ubrzo je na istom mestu napravljen identičan prethodnom.

Takođe, na brojnim lokacijama u Beogradu i na pristupnim saobraćajnicama gradu u narednom periodu osvanulo je mnogo grafita sa istim natpisom.

Nedugo potom, na jednom portalu, za koji je navedeno da je nezvaničan informativni portal svih ljubitelja Crvene zvezde, pisalo je da su navijači Crvene zvezde na više mesta u Beogradu napravili grafite sa pomenutim stihom.

Na tom portalu su naveli da je to reakcija na "uništavanje" grafita kod trga Slavija.

Fudbalski klub Crvena zvezda se nije oglašavao povodom ovih tvrdnji.

XS
SM
MD
LG