Dostupni linkovi

Srbija potpisala sporazum sa Frontexom o zaštiti granica


Ilva Johanson, komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, Beograd, 25. jun 2024.
Ilva Johanson, komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, Beograd, 25. jun 2024.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potpisao je 25. juna sa Ilvom Johanson, komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Sporazum između Srbije i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje u Srbiji sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

Prema izjavi Dačića, ovim sporazumom snage Frontexa biće raspoređene ne samo na granicama sa Bugarskom i Mađarskom, u okviru operacije "Srbija kopno", već i na granicama sa drugim zemljama.

"Srbija štiti svoje granice, ali time čuva i bezbednost i stabilnost čitave Evrope. Zato nam treba jedinstven odgovor i podrška", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Istakao je da će to značajno doprineti zajedničkoj borbi protiv prekograničnog kriminala i iregularnih migracija.

Evropska komesarka Ilva Johanson čestitala je Srbiji jer je opao broj migranata koji nelegalno idu kroz Srbiju ka EU.

"Kao što je ministar napomenuo biće mogućnosti da se angažuju Fronteksovi službenici i na granicama sa BiH i Severnom Makedonijom. Važno je da će se ove aktivnosti uvek sprovoditi uz komandu organa Republike Srbije", rekla je ona.

Johanson je je Dačiću predala i donaciju EU u vidu 56 vozila za graničnu policiju i opreme za nadzor na prelazima, a Dačić je istakao da je Unija jedan od najznačajnijih donatora MUP-a.

"Donacija ovih vozila daje doprinos jačanju kapaciteta Uprave granične policije za zaštitu državne granice, borbu protiv iregularnih migracija i prekograničnog kriminala u nezahvalnim uslovima rada na terenu. Ovaj vid pomoći je od izuzetne važnosti jer time ne štitimo samo granice Srbije već i granice EU", rekao je ministar.

Potpisan sporazum dopunjena je verzija prethodnog, prema kome je Frontex u Srbiji mogao da obavlja samo zajedničke operacije na granici.

Odluku o potpisivanju ovog sporazuma doneo je Savet Evropske unije 30. maja. Nakon potpisivanja uslediće proces ratifikacije, koji uključuje i Evropski parlament koji na kraju treba dati saglasnost Savetu EU da okonča zaključivanje sporazuma.

Frontex je Agencija EU zadužena za primenu evropskog integrisanog upravljanja granicom, efikasno funkcionisanje granične kontrole na spoljnim granicama EU u koordinaciji sa nacionalnim vlastima država članica EU i zemalja pridruženih Šengenu (Island, Švajcarska, Lihtenštajn i Norveška).

Agencija je odgovorna za upravljanje granicom, unutrašnju bezbednost unutar EU i upravljanje migracijama, uključujući efikasnu politiku povratka, uz očuvanje slobodnog kretanja osoba unutar Unije i puno poštivanje osnovnih prava.

Od zemalja regiona, već su skopljeni sporazumi između Frontexa i Severne Makedonije, kao i Crne Gore. Bosna i Hercegovina je otpočela pregovore s ciljem sklapanja tog sporazuma.

Komesarka sa Vučićem o saradnji Srbije i EU

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson se 25. juna u Beogradu srela i sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

Vučić je na Instagramu objavio da su razgovarali o saradnji Srbije i Evropske unije, pitanjima ilegalnih migracija, usklađivanju viznog režima, te nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Zahvalio sam komesarki na tome što je Srbija od strane EU prepoznata kao pouzdan partner po pitanju migracija, dok je postupanje naše zemlje tokom dugogodišnje migrantske krize ocenjeno kao izuzetno odgovorno, humano i solidarno", napisao je.

Prema njegovim rečima, tokom susreta je istakao da je Srbija posvećena saradnji u oblasti spoljne i bezbednosne politike sa EU, "u meri u kojoj to ne ugrožava njene vitalne nacionalne, političke i ekonomske interese".

Vučić je u objavi na Instagramu još poručio da je Srbija "u potpunosti posvećena dijalogu sa Prištinom, ali da je prevashodno neophodno osigurati bezbednost srpskog stanovništva i bez daljeg odlaganja sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih dogovora".

Nova runda dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije zakazana je u Briselu za 26. jun.

Služba za spoljne poslove Evropske unije potvrdila je da će visoki predstavnik Žozep Borel (Josep Borrell) ugostiti premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vlada Kosova je za Radio Slobodna Evropa saopštila da se očekuje da će glavni fokus tokom sastanka biti na primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, aneksa za njegovu primenu i napretku u dijalogu.

Ovaj sporazum, koji je postignut prošle godine, nisu potpisale strane, ali EU kaže da je pravno obavezujući za Kosovo i Srbiju. Kosovo traži da se sporazum potpiše, ali Srbija to odbija.

Sporazumom od 11 članova, između ostalog, predviđen je nivo samomenadžeriranja (samoupravljanja) srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Prištine i Beograda se traži da sprovode i sve prethodne dogovore postignute tokom dijaloga.

XS
SM
MD
LG