Dostupni linkovi

Zvaničnici Komunističke partije Kine ponovo u Beogradu


Odnosi Srbije i Kine jačaju od dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012. godine
Odnosi Srbije i Kine jačaju od dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012. godine

Nastavljena je serija poseta kineskih zvaničnika Srbiji.

Li Sijaosin (Xiaoxin), članica Cеntralnog komitеta Komunističke partije Kine (KPK) i dirеktorka Državnе komisijе za rеformu javnog sеktora stigla je u Beograd mesec dana nakon posete sekretara partije u provinciji Šandong Lin Vua.

Jedan od prvih sagovornika Li Sijaosin 14. oktobra bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Istakao sam da je Srbija izuzetno ponosna na izvanredne odnose, čelično prijateljstvo, kao i na sveukupnu saradnju sa Kinom koju konstantno produbljujemo zajedničkim projektima", naveo je Vučić.

On je na Instagramu uz fotografiju sa susreta napisao da su razgovarali o ekonomskoj saradnji Srbije i Kine.

Ta saradnja se, kako je naveo, "dinamično razvija kroz realizaciju brojnih kapitalnih projekata u oblasti drumske i železničke infrastrukture i energetike, a koja je praćena sve intenzivnijom investicionom saradnjom, naročito u oblasti rudarstva, crne i obojene metalurgije i auto-industrije".

Vuk Vuksanović, viši istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP), ocenio je za RSE da je intenziviran dijalog između dve partije i političkih elita sastavni deo srpsko-kineskog partnerstva.

"Činjenica da su toliko česte posete govori o intenzitetu tog partnerstva i pokazuje realnost, koja postoji već šest godina minimum, a to je da je Kina zamenila Rusiju kao primarnog partnera Srbije izvan zapadnog sveta", kaže Vuksanović.

Partijske veze

Članovi partijske delegacije Kine, osim sa zvaničnicima u Beogradu, sastaju se i sa rukovodstvom vladajuće Srpskе naprеdnе strankе (SNS).

Ova partija je 13. oktobra saopštila da do posеtе dolazi nakon uspostavljеne saradnje Srbije i Kinе, kao i bliskе stranačkе saradnjе SNS i KPK, "čijе su putеvе trasirali prеdsеdnici Alеksandar Vučić i Si Đinping".

Činjenica da su toliko česte posete govori o intenzitetu tog partnerstva i pokazuje realnost... da je Kina zamenila Rusiju kao primarnog partnera Srbije izvan zapadnog sveta
Vuk Vuksanović, viši istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku

Članica Predsedništva SNS i potpredsednica Skupštine Srbije Marina Raguš, koja je kinesku delegaciju dočekala na aerodromu, nije odgovorila na upit RSE o učestalim posetama kineskih partijskih delegacija.

Nakon sastanka sa Raguš, Li Sijaokin je navela da sе dve zemlje nakon poslеdnjе posеtе kinеskog prеdsеdnika Srbiji nalaze u novoj fazi razvoja bilatеrlanih odnosa i da nastavljaju da sе "nеpokolеbljivo" mеđusobno podržavaju.

Istovremeno, u poseti Kini je delegacija Vlade Vojvodine na čelu sa predsednicom Majom Gojković, koja boravi u kineskoj provinciji Šandong.

Vlada Vojvodine je 13. oktobra saopštila da su zvaničnici razgovarali o saradnji i dinamici sprovođenja projekata koje kompanije iz ove provincije realizuju u Vojvodini.

Takođe je krajem septembra u Beogradu boravila delegacija Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa.

Odnosi Srbije sa Kinom jačaju od dolaska Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na vlast 2012. godine.

Istovremeno jačaju i odnosi vladajuće Srpske napredne stranke sa Komunističkom partijom Kine, koja je jedini politički akter u tom jednopartijskom sistemu.

Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio 2021. da od Komunističkе partijе Kinе ima mnogo toga da sе nauči.

"Na putu ka izgradnji boljе budućnosti, takođе ćеmo smatrati Komunističku partiju Kinе primеrom iz kojеg možеmo učiti", naveo jе Vučić obraćajući se na online samitu povodom 100 godina postojanja KP Kine.

On je tada rekao da je Kina "za samo nekoliko decenija prešla od zemlje u razvoju koja prima međunarodnu pomoć do svetske supersile."

Vučić je članstvu stranke poručio da želi da rade kao Komunistička partija Kine još 2019. kada se iz te zemlje vratila delegacija naprednjaka.

Oni su tamo išli, kako je Vučić objasnio na stranačkom Glavnom odboru u julu 2019, na obuku da vide kako to Komunistička partija Kine radi.

Istraživač Vuk Vuksanović primećuje da su veze između KPK i SNS jake kada je u pitanju politički dijalog, ali da je pitanje koliko oni mogu da uče jedni od drugih.

Kako je naveo, kineske okolnosti i politička kultura totalno su drugačiji.

Vuksanović kaže da postoji impresioniranost kineskim modelom da je stanovništvo zadovoljno dok se obezbeđuje ekonomski rast.

"U tom pogledu SNS u odnosu na neke glasače, naročito u nerazvijenim delovima Srbije, primenjuje isto. Dok god dolaze investitori, dok god postoji zapošljavanje, garantuje se da su oni sigurni glasovi", kaže Vuksanović.

Srbija, Kina i EU

Srbija kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) jača odnose sa Kinom, sa kojom sarađuje pre svega u oblasti infrastrukture.

Srbija je jedna od zemalja inicijative "Pojas i put" - kineskog državnog projekta kojeg je inicirao predsednik Si Đinping, sa ciljem razvijanja novih trgovinskih puteva i tržišta za kineski izvoz.

Tokom prve posete kineskog predsednika 2016. godine potpisana je Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Kine.

Sedam godina kasnije potpisan je i Sporazum o slobodnoj trgovini.

U Srbiju stižu milijarde dolara kineskih investicija, a kineskim kreditima grade se infrastrukturni projekti.

Međutim, istovremeno raste zaduživanje Srbije kod Kine.

Predsednik Kine Si Đinping je u maju 2024. po drugi put posetio Srbiju u poslednjih deset godina. Tada su uz Beograd njegove stanice bile i Budimpešta i Pariz.

Zbog podrške Kini i poslova sa tom zemljom, Srbija je više puta bila na meti kritika Sjedinjenih Država i Evropske unije, čija članica teži da postane.

Ipak, Vuk Vuksanović smatra da odavno više nije u pitanju dilema EU ili Kina.

"Uspeh Kine i drugih nezapadnih igrača na Balkanu je više produkt evropskog neuspeha", kaže on.

Međutim, on podseća i na nedavne posete Srbiji najpre nemačkog kancelara Olafa Šolca, a potom i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Tokom tih poseta potpisani su sporazum o kritičnim sirovinama, poput litijuma, kao i sporazum o kupovini francuskih borbenih aviona "rafal".

"To ipak govori da na kraju dana zapadne vlade imaju većinski paket deonica i u Srbiji i na Balkanu", zaključio je Vuksanović.

Srbija je kandidat za članstvo u EU, ali od 2021. nije otvorila nijedan klaster u procesu pridruživanja.

Osim oslanjanja na kineske investicije i kredite, Beograd računa i na političku podršku Pekinga.

Naime, Kina ne priznaje nezavisnost Kosova, dok Srbija zastupa politiku jedne Kine.

Srbija se takođe ne pridružuje deklaracijama Evropske unije u kojima se kritikuje Kina.

XS
SM
MD
LG