Dostupni linkovi

Srbija ponudila pomoć zemljama pogođenim nevremenom


Jesenik, Češka, 16. septembar 2024.
Jesenik, Češka, 16. septembar 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je 16. septembra pomoć evropskim zemljama koje su zadesile velike poplave.

"Povodom tragičnih posledica poplava koje su pogodile Češku, Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Austriju izražavam najdublje saučešće porodicama stradalih i solidarnost sa svima koji prolaze kroz ove teške trenutke. Srbija je spremna da pruži svu neophodnu pomoć i podršku", objavio je Vučić na mreži X.

U bujičnim poplavama u zemljama centralne i istočne Evrope koje je izazvao ciklon Boris u Poljskoj je život izgubilo pet ljudi. U Češkoj je 16. septembra potvrđena prva žrtva, dok spasioci tragaju za sedmoro nestalih.

Najviši vodostaj Dunava u Srbiji od 24. do 26. septembra

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da nadležne službe prate situaciju oko poplava u centralnoj Evropi i naglasio da se u Srbiji ne očekuje ništa dramatično.

Nakon sednice Republičkog štaba za vanredne situacije 16. septembra rekao je da se najviši porast vodostaja Dunava očekuje između 24. i 26. septembra i da će on trajati sedam dana.

"Nešto izazovnija situacija biće u prvom delu dunavskog toka, od Bezdana do Slankamena, gde može doći do nivoa vanredne odbrane od voda. Odatle nizvodno prema Beogradu i Đerdapu ne očekujemo veće probleme", rekao je premijer.

Govoreći o stanju na reci Savi, Vučević je naveo da se očekuje nešto izazovnija situacija kod Šapca ali da ona ne bi trebalo da bude takva da ugrozi normalan život.

"Sve u svemu, nema mesta panici. Ne očekujemo dramatična dešavanja ali nesporno je da ćemo imati viši vodostaj, pre svega na Dunavu", rekao je premijer Vučević.

Saopštio je da će povećan dotok voda biti dobar za hidroelektrane u Srbiji, čiji su kapaciteti smanjeni zbog sušnog perioda u prethodna dva i po meseca.

Ovom prilikom objavio je da će preduzeće Srbijavode i Ministarstvo poljoprivrede do jeseni 2025. uraditi projekat zaštite Obrenovca od poplava kako se ne bi ponovio potop iz 2014.

Drugi dan teških poplava u Češkoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG