Dostupni linkovi

Dačić kaže da Srbija neće slati policajce u Republiku Srpsku tokom turističke sezone


Ivica Dačić, potpredsjednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova
Ivica Dačić, potpredsjednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u subotu 20. jula da neće biti raspoređivanja policajaca u bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) s obzirom da bošnjački političari u Bosni i Hercegovini "od najnormalnije stvari policijske saradnje u turističkoj sezoni kreiraju političke spletke i pretnje".

Kako je bilo najavljeno iz MUP-a Srbije u petak 19. jula, na osnovu Memoranduma o saradnji koji je potpisan 18. juna u Trebinju, trebalo je da policajci iz Srbije rade tokom turističke sezone zajedno sa kolegama iz RS u Banja Luci, Foči i Trebinju. Raspoređivanje policajaca je trebalo da počne od ponedeljka, 22. jula.

Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone u 2024. godini potpisan je između predstavnika MUP-a Srbije i MUP-a bh. entiteta Republika Srpska.

Na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone između MUP-ova Srbije i RS u istom periodu biće angažovani policijski službenici MUP-a RS u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru "koje će turisti moći da kontaktiraju".

Dačić je u pisanoj izjavi naveo da je ta odluka povučena, "kako to ne bi bio veštački razlog za napade na Srbiju i srpski narod", navodi se u saopštenju za medije MUP-a Srbije.

Ranije u subotu Stranka demokratske akcije (SDA) je saopštila da je najavljeno stacioniranje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine "nastavak agresivne politike režima Aleksandra Vučića" čiji je cilj, "ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH".

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH (FBiH) Ramo Isak izjavio je za N1 da policajci iz Srbije dolaze u Bosnu i Hercegovinu u skladu sa zakonom i ranije potpisanim sporazumom.

Dačić je ukazao da Srbija već više od 10 godina održava policijsku saradnju sa zemljama u regionu u vrijeme turističke sezone.

"Mi smo spremni da sarađujemo sa svima u BiH u okviru policijske saradnje. Ako je to problem za BiH, što inače nije problem za Hrvatsku 14 godina i Crnu Goru 12 godina, ne moramo ni da šaljemo nikoga niti da imamo bilo kakvu policijsku saradnju", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da sa Hrvatskom ta saradnja postoji od 2010. godine i da se u ovom trenutku u Hrvatskoj, u Rijeci i Puli nalaze dva policajca iz Srbije, pripadnika kriminalističke policije.

Dačić je takođe istakao da "svi oni i svuda ostaju do 1. septembra", i da se sve radi u skladu sa međunarodnim standardima policijske saradnje.

On je rekao da je u pripremi sličan sporazum i sa Italijom, te napomenuo da na isti način i u Srbiji u raznim projektima i aktivnostima učestvuju i policajci iz drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG