Dostupni linkovi

Novinar najavio tužbu protiv MUP Srbije zbog izjave ministra Dačića


Novinar Srđan Škoro (foto arhiv)
Novinar Srđan Škoro (foto arhiv)

Novinar Srđan Škoro najavio je da će podneti tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije nakon izjave prvog čoveka tog ministarstva Ivice Dačića da je Škoro "pozvao na ubistvo Danila Vučića", sina predsednika Srbije.

Škorov advokar Ivan Ninić saopštio je 9. jula da je nedopustivo da jedna institucija poput MUP-a izdaje saopštenje kojim se krši presumpcija nevinosti, prejudicira ishod tužilačke istrage i saopštava presuda kojom je Škoro već osuđen i pre nego što je uopšte i saslušan u bilo kom postupku.

"U želji da demonstrira lojalnost i servilnost predsedniku države, Ivica Dačić, bez imalo stida, tvrdi da je Škoro pozvao na ubistvo Danila Vučića i pouzdano zaključuje da u rečima Škora ima elemenata krivičnog dela", rekao je Ninić.

On je dodao da Dačić izjavu nije dao kao lider Socijalističke partije Srbije, "već se krije iza MUP-a".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 8. jula da je "potpuno opravdano što je tužilaštvo formiralo predmet tim povodom".

"To je krivično delo za koje mora da se odgovara", rekao je Dačić.

Advokatica Udruženja novinara Srbije (UNS) Gordana Konstantinović izjavila je 9. jula da u integralnoj verziji izjave novinara Srđana Škora o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, u emisiji na zrenjaninskoj KTV televiziji, "ne postoji nijedan element krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, niti bilo kog drugog krivičnog dela".

"Samo ugrožavanje sigurnosti kvalifikovano je tako da ono što je Škoro rekao uopšte ne može da se podvede pod to krivično delo", rekla je Konstantinović za sajt UNS-a.

Konstantinović je istakla da treba uzeti u obzir da mnogi mediji nisu verodostojno preneli ono što je Škoro rekao, gostujući 25. juna u emisiji "Bez pardona" na KTV televiziji.

Više javno tužilaštvo u Beogradu potvrdilo je 8. jula za RSE da je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu naložilo da formira predmet i ispita da li u izjavama novinara Srđana Škore ima elemenata krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice.

Srđan Škoro je gostujući na lokalnoj televiziji KTV rekao da bi sin predsednika Srbije Danilo Vučić, kako bi dao doprinos Srbiji, trebalo o svom trošku i bez obezbeđenja da ode u Majdanpek (u istočnoj Srbiji, gde se nalazi rudnik kineske kompanije Ziđin) i na Kosovo.

Škoro je rekao i da bi Danilo Vučić trebalo da ode i u rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji, ako bude otvoren, da bi pokazao da taj metal nije štetan.

Ovu izjavu su predstavnici nekoliko ministarstava okarakterisali kao govor mržnje i zloupotrebu slobode govora.

XS
SM
MD
LG