Dostupni linkovi

Grb, himna i zastava Srbije za prvake u 'Nacionalnoj čitanki'


"Nacionalna čitanka" predstavljena je u zgradi Vlade Srbije, 25. septembar 2024.
"Nacionalna čitanka" predstavljena je u zgradi Vlade Srbije, 25. septembar 2024.

"Nacionalna čitanka" za prvi i drugi razred osnovnih škola predstavljena je 25. septembra u Vladi Srbije.

Prema rečima ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović, ovaj udžbenik će biti "obavezno nastavno sredstvo" koje bi trebalo da kod učenika razvija svest o "negovanju tradicije kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina koje žive u Srbiji".

"Naš cilj u obrazovanju je da dete bude građanin sveta, ali da u toj multikulturalnosti nosi svoj lični i nacionalni identitet", kaže Đukić Dejanović.

Ona je kazala da je inicijativa za izradu "Nacionalne čitanke" potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da je razlog zašto se udžbenik pojavljuje gotovo mesec dana nakon početka školske godine "želja da 'Čitanka' bude kvalitetna'.

"Nismo se strogo držali 1. septembra kao dana kada se strogo mora realizovati ovaj projekat", kaže Đukić Dejanović.

Prema rečima ministarke, udžbenici će u narednim danima će biti distribuiran školama i učenici će ih dobiti besplatno.

Izrada i štampanje udžbenika povereni su državnom Zavodu za udžbenike.

Direktor ove institucije Stefan Paunović objasnio je da knjiga ima pet poglavlja i da objedinjuje sadržaje iz srpskog jezika, poznavanja prirode i društva, istorije, muzičke i likovne kulture.

"Sadržaji su međupredmetno povezani na način da se postepeno uvode teme kojima se objašnjavanju pojmovi domovine i otadžbine, predstavljaju značajne ličnosti naše kulture, važne institucije, prirodne lepote", rekao je Panunović.

Stefan Paunović, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (prvi sleva), ministarka Slavica Đukić Dejanović, Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zorana Opačić, članica autorskog tima "Čitanke"
Stefan Paunović, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (prvi sleva), ministarka Slavica Đukić Dejanović, Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zorana Opačić, članica autorskog tima "Čitanke"

Vrabac i lasta, grb i himna

Među lekcijama koje su se našle u udžbeniku su odlomak iz nacionalne himne "Bože pravde", ko su bili Sveti Sava, Nikola Tesla i Dositej Obradović. Učenike kroz lekcije vode vrabac i lasta koja, kako se navodi u knjizi, u jesen leti u toplije krajeve, "a u proleće se vraćam svojoj Srbiji koju najviše volim".

Na pojedinim stranicama se ukazuje da u Srbiji žive ljudi različitih nacionalnosti i veroispovesti. Tako je na jednoj ilustraciji prikazano dvorište u kojem su deca čija je nacionalna pripadnost predstavljena njihovim ličnim imenima - Svetozar, Anđela, Oksana, Artan, Marija, Jusuf, Matjaž, Krenare...

U segmentu koji se tiče praznika i običaja, navode se hrišćanski praznici Božić i Uskrs, Ramazanski bajram iz islama, te jevrejski praznih Pesah.

Zorana Opačić, članica autorskog tima, kaže da je uloga udžbenika u najranijem školskom uzrastu da koristi đacima, nastavnicima i njihovim roditeljima da neguju osnovne ljudske vrednosti.

"U 'Čitanci' se insistira na tome da je bogatstvo u različitosti, da je to kvalitet i da susret sa drugim kulturama obogaćuje živote svih nas", kaže Opačić.

Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja koji je odgovoran za odobravanje udžbenika, kaže da "Nacionalna čitanka" predstavlja skup smernica učiteljima i nastavnicima za dalje vođenje časova.

"Nastavnik već kroz pripremu za čas može koristiti 'Čitanku' i vraćati joj se. To je sredstvo koje nastavnik može da implementira u svojoj nastavi u odnosu na svoje teme i ishode koje planira za taj čas", kaže Grušanović.

On je objasnio i koji je očekivani ishod korišćenja "Nacionalne čitanke" na kraju drugog razreda:

"Po završetku razreda, učenik će biti u stanju da prepozna grb, zastavu i himnu Republike Srbije i primereno se ponaša prema simbolima."

Nejasna svrha udžbenika

Ideju o izradi "nacionalnih udžbenika" koje treba da štampa država prvi je u javnost plasirao aktuelni potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin u februaru 2021. godine, kada je bio na mestu ministra unutrašnjih poslova. On je tada u Skupštini Srbije izjavio da "udžbenik istorije mora da napiše država Srbija".

Nekoliko dana nakon toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da udžbenike iz srpskog jezika, istorije i geografije može da "napiše samo država".

"Ostalo na tržištu možete da pišete šta hoćete, baš me briga", rekao je Vučić u televizijskom obraćanju.

O državnim simbolima u "Nacionalnoj čitanci"
O državnim simbolima u "Nacionalnoj čitanci"

Izmenom Zakona o udžbenicima iz oktobra 2023. godine, uvedena je

"Nacionalna čitanka" kao obavezno nastavno sredstvo za učenike osnovnih i srednjih škola koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

U međuvremenu se od ove ideje stiglo do izrade "Nacionalne čitanke" koja će objedinjavati više različitih predmeta. Deo javnosti nije video svrhu ovog udžbenika, o obzirom na to da znatan deo sadržaja preklapa sa onim koji već postoji u aktuelnim udžbenicima.

Dejan Ilić, kolumnista portala Peščanik.net i autor nekoliko knjiga u kojima iznosi konkretne predloge za drugačiji program nastave u školama, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije jasno šta bi novo "Nacionalna čitanka" mogla doneti.

"Sve što se našlo u tom njihovom novom udžbeniku već postoji rasuto po udžbenicima takozvane nacionalne grupe predmeta. Potpuno je nejasno zašto oni sve to sad stavljaju u jedan udžbenik i na koji način će on dopunjavati ostale. Ne verujem da su nadležni o tome uopšte razmišljali", smatra Ilić.

Osim za učenike prvog i drugog razreda, nadležni najavljuju da će se tokom ove školske godine pojaviti još tri "Čitanke" – za učenike trećeg i četvrtog razreda, zatim za učenike od petog do osmog razreda, kao i za učenike srednjih škola.

XS
SM
MD
LG