Dostupni linkovi

U Srbiji broj 112 za hitne slučajeve od polovine naredne godine, najavio Dačić


Ilustrativna fotografija, policijsko vozilo u Beogradu, april 2024.
Ilustrativna fotografija, policijsko vozilo u Beogradu, april 2024.

Objedinjeni sistem 112 za hitne slučajeve u Srbiji trebalo bi da počne da radi od polovine naredne godine, izjavio je 19. septembra ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

U državama Evropske unije, 112 se poziva radi kontaktiranja hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i policije čime se maksimalno skraćuje vreme reagovanja i poboljšava kvalitet njihovog rada.

Dačić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao da je za uvođenje tog sistema potrebna "platforma i logistika" i da, kako je naveo treba da bude zastupljeno na teritoriji cele Srbije.

Srbija je trenutno ima sistem razdvojenih brojeva, odnosno postoje različiti brojevi za različite službe hitne pomoći.

Prema sporazumu koji su u septembru 2022. potpisali tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i tadašnja ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo, Kina je trebalo da bude donator sistema 112 Srbiji. Tada je rečeno da je vrednost donacije 25,6 miliona evra.

Projekat, kojim se vrše pripreme za uvođenje sistema 112 u Srbiji, u periodu od 2019. do 2021. finansirala je Evropska unija sa milion evra.

Sistem jedinstvenog broja 112 se pominje u Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama iz 2018. godine. U tom zakonu "Služba 112" se navodi kao jedan od subjekata sistema koji treba da upravlja vanrednim situacijama.

XS
SM
MD
LG