Dostupni linkovi

MUP Srbije negira da na granici zadržavaju autobuse sa putnicima sa Kosova


'Svete se preko nas': Putnici sa Kosova zadržani na granicama Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije negiralo je da se na graničnim prelazima na teritoriji Srbije zadržavaju autobusi sa registracionim oznakama Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Kosova je ranije saopštilo da su srpske vlasti, nekoliko sati nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope preporučila članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, zaustavile autobuse sa Kosova koji su bili u tranzitu kroz Srbiju prema Kosovu.

U saopštenju od 17. aprila MUP Srbije je naveo da su navodi o zadržavanju autobusa "neosnovani" i da policija "nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu" sa teritorije Kosova.

"U toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i vrše se bezbednosne provere, a sve u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu", naveli su iz MUP-a Srbije.

MSP Kosova je navelo da su pored autobusa na granici sa Hrvatskom, zaustavljeni i državljani Kosova na granici Srbije sa Mađarskom, te na prelazu Bela zemlja između Kosova i Srbije. U saopštenju su naveli da su kosovskim državljanima oduzeta dokumenta, te da ne mogu da kreću "ni napred, ni nazad".

"Takođe, neki od njih su privedeni i nastavljaju se ispitivanja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, kako je navedeno, po tom pitanju obratilo se zemljama Kvinte - SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Nemačkoj, institucijama Evropske unije i drugim međunarodnim organima. Izrazili su očekivanje da će se situacija "brzo okončati".

Opozicioni Pokret slobodnih građana Srbije pozvao je 17. aprila Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije "da hitno prestane maltretiranje građana sa Kosova" koji su od sinoć zadržani na graničnom prelazu Srbije sa Hrvatskom Batrovci i omogući im slobodan ulazak u Srbiju.

"Srpska napredna stranka nema pravo da zloupotrebljava državne institucije Republike Srbije i da ih koristi kako bi se svetila običnim građanima za poraz svoje nacionalističke politike", naveli su u saopštenju u tom pokretu.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je navelo da je na "ove osvetničke akcije" već upozorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je pre dva dana najavio hapšenja Albanaca koji krše Ustavni poredak Srbije, a nakon što je policija Kosova 13. aprila uhapsila Srećka Sofronijevića zbog kršenja Ustavnog poretka Kosova na protestima u Zvečanu i Severnoj Mitrovici 2021. godine, tokom akcije usmerene protiv krijumčarenja robe.

Tada je došlo do sukoba policije Kosova i srpskih demonstranata, što je rezultiralo desetinama povređenih na obe strane, među kojima je bio i Sofronijević.

Sofronijeviću je u međuvremenu određen jednomesečni pritvor a Vučić je rekao da "ne mogu samo Srbi da budu hapšeni zbog toga što su se suprotstavili negde nekome".

"Sada svi vi što gazite ustavni poredak Srbije, svi vi koji na bilo koji način u tome učestvujete, kroz proteste, demonstracije, na bilo koji način – odgovaraćete za to, svi Albanci koji u tome učestvuju odgovaraće za to", rekao je Vučić.

Parlamentarna skupština je 16. aprila usvojila preporuku za prijem Kosova u Savetu Evrope. Pitanje će sada biti upućeno Komitetu ministara koji se sastaje u maju i ima konačnu reč kada je u pitanju prijem neke zemlje u tu organizaciju.

Srbija se protivi članstvu Kosova u Savetu Evrope, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je nakon glasanja poručio da će nastaviti svoju borbu "svim snagama" da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja.

Državljani Kosova koji prolaze kroz Srbiju su i ranije bili zaustavljani, a neke od njih su srpske vlasti i uhapsile zbog sumnje da su počinili ratne zločine.

XS
SM
MD
LG