Dostupni linkovi

Novinarsko udruženje osudilo sudsku kaznu za medij u Srbiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kazna kojom je portalu Autonomija izrečena novčana kazna zbog prenošenja saopštenja političke partije predstavlja direktan atak na medijske slobode i javnu debatu, saopštilo je 18. marta Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Kako se navodi u saopštenju NDNV-a, portal Autonomija preneo je u januaru ove godine saopštenje opozicione Demokratske stranke pod naslovom: "DS: Smeniti direktora srednje škole koji odbija prekogranični projekat".

Nakon toga, Apelacioni sud u Beogradu je 14. marta, po tužbi direktora koji je pomenut u saopštenju, presudio da portal koji je preneo saopštenje treba tužiocu da isplati oko 100 hiljada dinara (oko 840 evra) "za naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda", kao i troškove sudskog postupka.

"Upozoravamo javnost da je takva presuda bez presedana jer sugeriše da mediji ne mogu prenositi stavove političkih aktera, odnosno da mogu biti sudski procesirani i kažnjeni ukoliko ih bilo ko tuži jer su preneli bilo čiji politički stav", naveo je NDNV u saopštenju.

Kako navode, takav presedan predstavlja atak na medijske slobode, i na pravo na izražavanje mišljenja, javnu debatu, političke slobode i pluralizam, odnosno na temelje demokratskog sistema.

U Srbiji je u jeku politička izborna kampanja, uoči opštih izbora koji su raspisani za nedelju 3. april.

XS
SM
MD
LG