Dostupni linkovi

Potraga za napadačem na policiju na zapadu Srbije


Jedan policajac ubijen, drugi ranjen u napadu na zapadu Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Policija traga za osobom koja je 18. jula usmrtila jednog i teško ranila drugog policajca u Loznici na zapadu Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da postoje sumnje da je reč o terorističkom napadu.

"Ovo ne može biti slučajno. Ovo je očigledan teroristički akt koji dolazi sa Kosova, od strane albanskih struktura. Tužilaštvo za organizovani kriminal će slučaj razmotriti kao teroristički akt jer je reč o napadu na službena lica", rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.

Do pucnjave je došlo tokom rutinske kontrole vozila nа punktu u Lipničkom Šoru u Loznici, kada su policajci zаustаvili "mercedes", tutinske registracije, u kojem su se nаlаzile dve osobe.

Dok je izlazio iz vozilа, osumnjičeni je pucаo iz pištoljа, pogodivši jednog policajca u grudi, а drugog u rаme, nаkon čegа je pobegаo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je da je na licu mesta pronađen pasoš osumnjičenog izdat na Kosovu na ime Artan Hajrizi (1991) i nemačka lična karta.

Zatvoren magistralni put u blizini mesta ubistva policajca, Loznica, Srbija, 18. jul 2024.
Zatvoren magistralni put u blizini mesta ubistva policajca, Loznica, Srbija, 18. jul 2024.

Sumnje u identitet osumnjičenog

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da se proverava da li je osoba čija su dokumenta ostavljena u automobilu brat Artana Hajrizija, koji je pobegao iz zatvora na Kosovu.

"Moguće je da je reč o lažnom identitetu", rekao je Dačić.

Ranije tokom dana, Artan Hajrizi izjavio je medijima da se nalazi u Nemačkoj i da mu je brat Faton ukrao pasoš.

Radio Slobodna Evropa (RSE) kontaktirao je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova povodom ovog slučaja, ali je ta institucija saopštila da ne komentariše pojedinačne slučajeve.

Ministar policije Srbije rekao je da očekuje punu saradnju sa nemačkom policijom i misijom EU na Kosovu i izrazio sumnju u izjavu Artana Hajrizija da mu je lična dokumenta uzeo brat Faton.

"Lice čija su dokumenta kod naše policije, Artan Hajrizi, dao je danas izjavu policiji u Hanoveru da mu je prekjuče brat Faton iz njegovog stana u Hanoveru ukrao lična dokumenta. U pitanju je klasična laž, jer po kojoj logici se lice iz Hanovera vraća u Preševo ilegalno i ponovo pokušava da ilegalno ode u Nemačku", rekao je Dačić, a preneo MUP.

Ko je Artan Hajrizi?

Artan Hajrizi, čije su ime i fotografiju vlasti Srbije objavile kao osumnjičenog za ubistvo policajca u Srbiji, brat je Fatona Hajrizija koji je pobegao iz zatvora na Kosovu, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvori porodice.

Prema navodima vlasti Srbije, policajac je ubijen u Loznici - gradu na zapadu Srbije, na granici s Bosnom i Hercegovinom, 18. jula u ranim jutarnjim satima, dok je drugi povređen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo da je na mestu pucnjave pronađen pasoš osumnjičenog, kojeg su izdale vlasti Kosova na ime "Artan Hajziri" (1991.), te nemački lični dokument.

Najverovatnije su mu vlasti Srbije pogrešno napisale prezime.

RSE je analizirao neke od brojnih profila Artana Hajrizija na društvenim mrežama koji potvrđuju njegovu vezu sa Fatonom Hajrizijem.

Jedan od profila Artana Hajrizija na društvenoj mreži Facebook
Jedan od profila Artana Hajrizija na društvenoj mreži Facebook

RSE je razgovarao i sa izvorima u porodici koji su potvrdili da su Artan i Faton braća. Ovaj izvor porodice tvrdi da je "Artan u Nemačkoj i da je danas rekao da mu dokumenti nisu u stanu".

"Artan nema saznanja [o ovome]. Izgubio je svoj pasoš", naveo je izvor.

Kontakt sa Artanom do objave ovog teksta RSE nije uspeo da uspostavi.

Artan Hajrizi je javno govorio 18. jula za list Insajderi putem video linka.

On tvrdi da je u policiji u Nemačkoj rekao da ga je brat posetio na nekoliko sati i ukrao mu identifikaciona dokumenta.

"Otišao je pre dva dana. Dokumente sam prijavio kao izgubljene. Nisam kriv za ovo", rekao je Artani u video snimku. Dodao je da od tada nije imao kontakt sa bratom.

Faton Hajrizi, osuđen za više krivičnih dela na Kosovu, pobegao je pre nekoliko dana iz zatvora Smrekovnica na Kosovu. Ima istoriju čestih bekstava iz kosovskih zatvora.

Hajrizi je prvobitno osuđen u januaru 2000. godine za ubistvo ruskog vojnika u centru Srbice (Skenderaj), kada je imao samo 15 godina. Za ovo ubistvo osuđen je na šest godina zatvora.

Dačić je pozvao nemačku policiju da "hitno odgovori" da li je Faton Hajrizi bio u Hanoveru, "kako je ušao i izašao" iz Nemačke, i kako se našao u Preševu.

Ocenio je da se iz postupaka Artana Hajrizija "jasno vidi da je sve dogovoreno ranije" i da je napad na srpske policajce "teroristički akt".

"Posledica tog terorističkog akta i organizacije je ubistvo policajca i zato tražimo i očekujemo punu saradnju sa nemačkom policijom i misijom Euleks, a ne laži u koje niko ne veruje", rekao je Dačić.

Policijska vozila u Lipničkom Šoru u Loznici, 18. jul 2024.
Policijska vozila u Lipničkom Šoru u Loznici, 18. jul 2024.

Hapšenja u Bijeljini i Mladenovcu

Ministar policije je saopštio i da je u Bijeljini u Bosni i Hercegovini uhapšena osoba koja je organizovala prevoz napadača od Preševa na jugu Srbije ka Loznici gde je pucao u policajce.

Dačić je rekao da je uhapšen Z.R. (39), a da je kao pomagač u Mladenovcu kraj Beograda uhapšena i njegova supruga I.R.

Prethodno je izjavio da je uhapšen Mithat Hadžić iz Tutina na jugozapadu Srbije zbog sumnje da je osumnjičenog automobilom tutinskih registracionih oznaka vozio iz Preševa u pravcu Loznice.

Srpska policija je u kontaktu sa policijom bh. entiteta Republika Srpska, u slučaju da je osumnjičeni pobegao u Bosnu i Hercegovinu, naveo je Dačić.

Mapa lokacije gde se dogodio napad na policajce, Lipnički Šor u Loznici, na zapadu Srbije, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, 18. jul 2024.
Mapa lokacije gde se dogodio napad na policajce, Lipnički Šor u Loznici, na zapadu Srbije, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, 18. jul 2024.

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević izjavio je preko Interpola kontaktirana nemačka policija i da identitet osumnjičenog za ubistvo policajca još nije "sa sigurnošću potvrđen".

On je za Radio televiziju Srbije rekao da MUP Srbije "odlično sarađuje" sa policijom Republike Srpske, kao i da su uspostavili saradnju s policijama BiH i Hrvatske, i sa predstavnicima međunarodnih institucija na Kosovu.

Po njegovim rečima, "jake" policijske snage i dalje pretražuju teren oko Drine, a u potrazi su angažovani i helikopteri, dronovi i termovizijski uređaji.

Vasiljević je kazao i da je ranjeni policajac Vjekoslav Ilić ispalio par hitaca na napadača, ali da policija nema saznanja da li je ranjen.

Kurti apeluje da se slučaj ne politizuje

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti pozvao je da se slučaj ne politizuje i da da se tretira sa bezbednosnog, pravnog i profesionalnog aspekta.

Kurti je naveo da raspolaže samo onim podacima koji su objavljeni u medijima.

"Izvor informacije je Srbija, naši nadležni organi - MUP, Ministarstvo spoljnih poslova će obavestiti javnost, i vas i mene, o trenutnom stanju", rekao je Kurti na konferenciji za medije odgovarajući na pitanja novinara.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da pomno prati razvoj događaja preko svoje Kancelarije za vezu u Beogradu.

Jake snage policije u Loznici

Oba policajca su nakon napada prevezena u bolnicu, gde je Nikola Krsmanović podlegao povredama.

Kako su za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili u bolnici u Loznici, stanje drugog policajca povređenog u pucnjavi Vjekoslava Ilića je stabilno.

Reporterka RSE javila je da su u Lipničkom Šoru u Loznici prisutne brojne policijske snage.

Na mestu gde je ubijen policajac su cveće i sveće, a vidljivi su i tragovi krvi.

Cveće i sveće na mestu ubistva policajca u Loznici, 18. jul 2024.
Cveće i sveće na mestu ubistva policajca u Loznici, 18. jul 2024.

Magistralni put u blizini mesta ubistva zatvoren je za saobraćaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je pomoć porodici ubijenog policajca.

U Loznici je subota, 20. jul, proglašena Danom žalosti.

XS
SM
MD
LG