Dostupni linkovi

Srbija donirala 5.000 laptop i tablet računara ukrajinskim učenicima, saopštila Olena Zelenska


Olena Zelenska, supruga predsednika Ukrajine, tokom posete Srbiji, 13. maj 2024.
Olena Zelenska, supruga predsednika Ukrajine, tokom posete Srbiji, 13. maj 2024.

Srbija je donirala Ukrajini 5.000 laptop i tablet računara, koji će pomoći ukrajinskim đacima u učenju, napisala je supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska na društvenoj mreži X 27. avgusta.

"Zadovoljstvo nam je da dobijemo 5.000 laptopova i tableta iz Srbije za učenike Ukrajine. O ovoj važnoj pomoći smo se dogovorili u maju na sastanku sa predsednikom Vučićem i prvom damom Tamarom Vučić", napisala je Zelenska.

U objavi je takođe navela da su uređaji već predati Fondaciji Olene Zelenske.

U drugoj objavi, ona se na pomoći zahvalila i Vladi Srbije i "srpskoj telekomunikacionoj kompaniji".

"Podrška obrazovanju je doprinos budućnosti cele zemlje. Hvala vam na brizi i veri u nas!", napisala je na mreži X.

Supruga ukrajinskog predsednika bila je u poseti Srbiji 12. maja zajedno sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom (Dmytro) Kulebom.

To je bila prva poseta visokog ukrajinskog zvaničnika Srbiji od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u maju nakon sastanka sa Zelenskom izjavio da je Srbija spremna "da pruži pomoć u vidu neophodnih sredstava za one kojima je to danas najviše potrebno".

Srbija je od 2022. godine prihvatila hiljade ukrajinskih izbeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoć u deminiranju zemlje i u njenim posleratnim naporima za obnovu.

Srbija zvanično podržava teritorijalni integritet Ukrajine, što uključuje i poluostrvo Krim koji je Rusija anektirala još 2014. godine.

Međutim, iako je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa politikom Brisela i nije se pridružila sankcijama Rusiji.

XS
SM
MD
LG