Dostupni linkovi

Suđenje rođacima optuženog za ubistva u Duboni i Malom Orašju održano uprkos dojavi o bombi


Zgrada Višeg suda u Kragujevcu je nakon dojave o postavljenoj bombi evakuisana, nakon čega je utvrđeno da je dojava bila lažna, 31. maja 2024.
Zgrada Višeg suda u Kragujevcu je nakon dojave o postavljenoj bombi evakuisana, nakon čega je utvrđeno da je dojava bila lažna, 31. maja 2024.

Suđenje rođacima Uroša Blažića, optuženog za masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju kod Mladenovca koje se vodi pred Višim sudom u Kragujevcu, u centralnoj Srbiji, održano je 31. maja uprkos dojavi o postavljenoj bombi.

Kako je javio reporter Radija Slobodna Evropa, svi prisutni u kagujevačkoj Palati pravde odmah su evakuisani, a nakon izvršenog antidiverzionog pregleda utvrđeno je da je dojava bila lažna.

Ročište je nakon toga održano i na njemu su iznete završne reči tužioca i odbrane. Prema rečima portparolke Višeg suda Ivane Obradović, glavni pretres će biti nastavljen 19. juna pošto je posle završnih reči sudija Jasmina Leković zatražila izvođenje dodatnih dokaza.

Goranu i Borisu Gavriloviću iz sela Vinjište kod Kragujevca sudi se zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja je zbog i eksplozivnih materija u saizvršlilaštvu.

Nakon masakra u Duboni i Malom Orašju 4. maja 2023. godine za koji se tereti, u kom je ubijeno devet i ranjeno 12 mladih ljudi, Blažić je uspeo da pobegne iz tog područja, koje su nakon zločina blokirale jake policijske snage, kod rođaka u selo Vinjište, gde je i uhapšen.

Policija u zgradi Višeg suda u Kragujevcu, u centralnoj Srbiji, nakon dojave o postavljenoj bombi, 31. maj 2024.
Policija u zgradi Višeg suda u Kragujevcu, u centralnoj Srbiji, nakon dojave o postavljenoj bombi, 31. maj 2024.

Prilikom pretresa domaćinstva Blažićevih rođaka policija je pronašla veću količinu sakrivenog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Suđenje rođacima osumnjičenog Uroša Blažića počelo je 27. maja. Oni se nalaze u pritvoru, a zbog mesne nadležnosti, sudi im se u Višem sudu u Kragujevcu, za razliku od Blažića kome se sudi u Beogradu.

Pripremno ročište Urošu Blažiću prekinuto je 23. maja u sudu u Smederevu zbog incidenta koji se dogodio u trenutku kada su optuženi uvedeni u sudnicu, nakon čega je odlučeno da se suđenje nastavi u Beogradu.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka. Istragom je utvrđeno da je otac napadača u kući neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija.

Tužilaštvo je za Uroša Blažića i njegovog oca predložilo maksimalne kazne od po 20 godina, a za ujaka i brata od ujaka kazne od po šest godina zatvora.

Masovno ubistvo u selima kod Beograda dogodilo se dan nakon što je maloletni učenik osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole.

XS
SM
MD
LG