Dostupni linkovi

Koalicija Srbija protiv nasilja ide na konsultacije u parlamentu o preporukama ODIHR-a


Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije i predstavnici drugih političkih stranaka okupljenih u opozicionoj koaliciji Srbija protiv nasilja, fotoarhiv
Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije i predstavnici drugih političkih stranaka okupljenih u opozicionoj koaliciji Srbija protiv nasilja, fotoarhiv

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić najavio je da će predstavnici opozicione koalicije Srbija protiv nasilja prisustvovati sednici Kolegijuma skupštine Srbije, zakazanoj za 1. april, na čijem su dnevnom redu konsultacije o primeni preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS (ODIHR) za unapređenje izbornog procesa.

Aleksić je za TV N1 rekao da će predstavnici te koalicije ići na sednicu Kolegijuma parlamenta "s jasnim zahtevima".

"Ono što je ODIHR naveo kao preporuke mora biti sprovedeno pre izbora, lokalni izbori moraju biti održani istovremeno, tu je pitanje medija. Ako se to ne ispuni, postavlja se pitanje zašto izaći na izbore", izjavio je Aleksić.

Dodao je da je jedan od zahteva koalicije Srbija protiv nasilja formiranje komisije sa izvršnim ovlašćenjima koja bi se između ostalog, bavila kontrolom biračkog spiska.

Predsednica skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je za 1. april sednicu Kolegijuma parlamenta na kojoj će biti razmatrane preporuke iz konačnog izveštaja Misije ODIHR o parlamentarnim izborima održanim 17. decembra prošle godine.

ODIHR je u tom izveštaju ocenio da na izborima u Srbiji 17. decembra uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U izveštaju je navedeno i da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

U izveštaju je navedeno i 25 preporuka da se izbori dalje usklade sa obavezama unutar OEBS-a, kao i s drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.
Vlast je negirala navode o izbornim neregularnostima, ali je najavila ispunjavanje preporuka ODIHR-a.

XS
SM
MD
LG