Dostupni linkovi

Srbija i Kina rade na zajedničkoj budućnosti, saopšteno iz Pekinga


Srpsko-kineski sastanak u Pekingu, Kina, jun 2024.
Srpsko-kineski sastanak u Pekingu, Kina, jun 2024.

Srbija i Kina radiće na zajedničkoj budućnosti, izjavila je potpredsednica Skupštine Srbije Marina Raguš u Pekingu.

Potpredsednica Skupštine, inače funkcionerka vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića, srela se sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džaom Leđijem (Zhao Leji), saopštili su 5. juna iz Skupštine Srbije.

Raguš je, kako su naveli iz Skupštine, zahvalila Kini u ime srpskog naroda na Kosovu na "jasnom stavu te zemlje da je južna srpska pokrajina sastavni deo Srbije".

Beograđani o 'učvršćivanju čeličnog prijateljstva' sa Kinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Predsednik Svekineskog narodnog kongresa poručio je da je Kina spremna da sarađuje sa Srbijom u sprovođenju strateških konsenzusa i unapređenju bilateralnih odnosa.

"Kina i Srbija međusobno poštuju teritorijalni integritet i suverenitet. Kineska strana spremna je da nastavi sa podrškom Srbiji da sledi put razvoja", naveo je Leđi, a prenela Skupština Srbije.

Objavljeno je da je Džao Leđi prihvatio poziv predsednice Skupštine Ane Brnabić da poseti Srbiju.

Zvanična spoljna politika Srbije, koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), je da je strateški opredeljena za prijem u EU, uz istovremenu saradnju sa Kinom, Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Deklaraciju o strateškom partnerstvu Srbija i Kina potpisale su 2016. tokom prve posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu.

U okviru kineske međunarodne inicijative "Pojas i put" Srbija i Kina imaju zajedničke projekte u infrastrukturi i energetici.

Evropska unija više puta je pozivala Srbiju da bude transparentna u saradnji sa Kinom.

Kina ne priznaje nezavisnost Kosova koju je ta bivša pokrajina Srbije proglasila 2008. godine.

Zvanični Beograd podržava politiku jedne Kine čime stoji uz Peking po pitanju Tajvana.

Kineske firme su vlasnici nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor na istoku Srbije i Železare Smederevo nedaleko od Beograda, koje su među vodećim izvoznicima u zemlji.

Si Đinping po drugi put je, predvodeći delegaciju od 400 privrednika, posetio Srbiju 8. maja 2024.

Tada je potpisano 29 sporazuma o saradnji i saopšteno da Srbija i Kina sa strateških odnosa prelaze u fazu zajednice dve zemlje.

XS
SM
MD
LG