Dostupni linkovi

Srbija, kompanije iz Južne Koreje i SAD ugovorile izgradnju solarnih elektrana


Predstavnici Hyundai-ja, UGT Renewables-a i Srbije na potpisivanju ugovora, Beograd, 16. oktobar 2024.
Predstavnici Hyundai-ja, UGT Renewables-a i Srbije na potpisivanju ugovora, Beograd, 16. oktobar 2024.

Predstavnici Vlade Srbije, Elektroprivrede Srbije (EPS) i konzorcijuma kompanija Hyundai Engineering iz Južne Koreje i UGT Renewables iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) potpisali su 16. oktobra u Beogradu ugovor o izgradnji solarnih elektrana na šest lokacija u Srbiji.

Kako je rečeno, u pitanju je izgradnja solarnih elektrana bez upravljanja i održavanja instalisane snage od jednog gigavata sa baterijama za skladištenje struje od 200 megavata.

Hjon Song Kong, direktor kompanije Hyundai, izjavio je da se radi o jednom od najvećih projekata obnovljive energije u Evropi.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je procena da će ove elektrane godišnje proizvoditi od 1,6 do 1,8 teravata, koliko se sada uvozi svake godine.

"Predstoji ugovaranje finansiranja njihove izgradnje. To bi moglo da bude završeno do kraja decembra", naveo je Vučić.

Šest miliona panela

Najavljeno je da će u sklopu ovih elektrana sa ukupno šest miliona panela biti uređaji za praćenje sunčeve svetlosti, baterije i pripadajuća oprema ze prenos električne energije.

Vlada Srbije usvojila je 10. oktobra zaključak o izgradnji samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta. Tim dokumentom planirana je izgradnja elektrana u Negotinu, Zaječaru, Odžacima, Lebanu, Leskovcu i Bujanovcu. Projekat obuhvata razvoj, izgradnju, puštanje u pogon, upravljanje i održavanje tih postrojenja tokom dve godine nakon izgradnje.

"Ovim se ostvaruju ciljevi energetske tranzicije i osigurava dugoročno snabdevanje po pristupačnim cenama", saopštilo je Ministarstvo energetike.

Manje od jedan odsto energije iz solarnih elektrana

Predstavnici Srbije i SAD potpisali su u septembru u Vašingtonu sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike. Beograd je saopštio da će to olakšati zelenu tranziciju Srbije.

Srbija se, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, zajedno sa ostalim državama regiona 2020. obavezala da će u narednih 30 godina slediti mere za dekarbonizaciju - prestanak proizvodnje električne energije iz uglja i prelazak na obnovljive izvore.

Skoro 70 odsto proizvodnje električne energije u Srbiji je iz termoelektrana, nešto više od četvrtine iz hidrocentrala, dok je ostalo iz obnovljivih izvora kao što su vetar (oko četiri odsto) i sunce, podaci su državnog preduzeća Elektroprivreda Srbije. Srbija ima oko stotinu malih solarnih elektrana na objektima i na zemlji sa ukupnom snagom od desetak megavata.

Devet srpskih termoelektrana na ugalj ima ukupan kapacitet od 5.000 megavata.

U aprilu 2023. u Lapovu u centralnoj Srbiji otvorena je do tada najveća solarna elektrana u zemlji od 10 megavata. Na 12,5 hektara ima 18.000 panela i njena godišnja proizvodnja je 15 gigavat-sati, što je dovoljno da pokrije potrošnju 2.100 domaćinstava.

XS
SM
MD
LG