Dostupni linkovi

Vulin kao Vučićev izaslanik na inauguraciji iranskog predsednika


Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, septembar 2021.
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, septembar 2021.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je 30. jula inauguraciji novog predsednika Irana Masuda Pezeškijana.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je Vulin inauguraciji prisustvovao kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vulin je prethodno u Teheranu posetio "Srpski kutak" u Narodnoj biblioteci i Arhivu Irana, saopšteno je ranije iz Vlade Srbije. "Srpski kutak" je 2023. godine otvorila Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije.

Vulin je inače pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), između ostalog, i zbog svojih veza sa Rusijom.

Srbija od 2021. jača saradnju sa Iranom uprkos tome što je reč o državi pod sankcijama Evropske unije (EU), sa čijom spoljnom i bezbednosnom politikom je obavezna da se uskladi kao država kandidat za članstvo u evropskom bloku. Zvanični Beograd računa na podršku Teherana po pitanju Kosova, čiju nezavisnost Iran ne priznaje.

Poslanik i bivši kardiohirurg Masud Pezeškijan odneo je pobedu u drugom krugu iranskih predsedničkih izbora održanim početkom jula.

Izbori u Iranu održani su godinu dana pre roka zbog pogibije predsednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u maju, te usred pojačanih regionalnih tenzija zbog izraelskog rata u Gazi. Drugi krug izbora održan je pošto više od 60 odsto birača nije izašlo na glasanje 28. juna.

Iran podržava Hamas, koji su EU i SAD označile kao terorističku organizaciju.

XS
SM
MD
LG