Dostupni linkovi

Vučić sa ambasadorom Irana o jačanju trgovinske razmene


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, fotoarhiv
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, fotoarhiv

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 3. septembra u Beogradu sa ambasadorom Irana Rašidom Hasanpurom o ekonomskim odnosima i jačanju trgovinske razmene dve države.

"Sa ambasadorom Hasanpurom sam razgovarao o svim pitanjima od značaja i interesa za odnose Srbije i Irana. Razgovarali smo i o aktuelnom geopolitičkom kontekstu, mestu i ulozi naših zemalja u međunarodnim forumima", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Do sastanka Vučića sa ambasadorom Irana dolazi nešto više od mesec dana nakon što se u Teheranu sa novim predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom sastao potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je u Teheranu prisustvovao inauguraciji Pezeškijana kao Vučićev izaslanik.

Srbija od 2021. jača saradnju sa Iranom uprkos tome što je reč o državi pod sankcijama Evropske unije (EU), sa čijom spoljnom i bezbednosnom politikom je obavezna da se uskladi kao država kandidat za članstvo u evropskom bloku.

Zvanični Beograd računa na podršku Teherana po pitanju Kosova, čiju nezavisnost Iran ne priznaje.

Zvaničnici dve zemlje više puta su najavljivale jačanje trgovinske saradnje. U julu 2022. u Beogradu su se sastale privredne delegacije Srbije i Irana kako bi razmotrile mogućnosti za unapređenje saradnje.

U Privrednoj komori Srbije ranije su saopštili da su privrednici Srbije zainteresovani za poslove u poljoprivredi, naftnoj, prehrambenoj, hemijskoj i naftnoj industriji, turizmu, telekomunikacijama, informacionim tehnologijama.

Od sredine decenije Srbija je na iransko tržište najviše izvozila kukuruz, hartiju, karton, alate i šinska vozila. Iz Irana su u Srbiju stizali voće, polimeri etilena i stirola, te ulje od nafte.

Iran je u proteklih 35 godina pod vojnim i ekonomskim sankcijama koje imaju za cilj da se Teheran pozabavi pitanjem ljudskih prava i obustavi nuklearni program.

XS
SM
MD
LG