Dostupni linkovi

Srbija i BiH zaključile sporazum o izručenju


Ministri Bariša Čolak i Nikola Selaković prilikom susreta u Beogradu, 5. septmebar 2013.
Ministri Bariša Čolak i Nikola Selaković prilikom susreta u Beogradu, 5. septmebar 2013.
Srbija i Bosna i Hercegovina zaključile su sprazum o izručenju. Ugovor, koji se odnosi na izručenje državljana optuženih i osuđenih za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i druga teška krivična dela potpisali su u Beogradu ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak.

Ovaj Ugovor se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

“Neka je sa srećom“, tim rečima je ministar pravde Srbije Nikola Selaković pozdravio potpisivanje Ugovora o izručenju državljana optuženih i osuđenih za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i druga teška krivična dela.

"Ovaj sporazum zaokružiće sve vidove pravne saradnje između BiH i Srbije", rekao je Selaković dodajući da je to jedna od najintezivnijih i najkvalitetnijih saradnji koju Srbija ima sa nekom drugom zemljom.

„Ovaj Ugovor će omogućiti da se pored stranih državljana pruži mogućnost izručenja i sopstvenih državljana a u cilju gonjenja za izvršena krivična dela, naročito iz oblasti organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, ali i za teže oblike drugih krivičnih dela, naročito teška krivična dela za koja je predviđena kazna zatvora iznad pet godina“, rekao je Selaković.

O predmetima ratnih zločina

Potpisivanje ovog sporazuma za ministra pravde BIH Barišu Čolaka znači nedvosmislenu opredeljenost obe države da se bore protiv svih vidova kriminala a posebno organizovanog. No, Čolak ukazuje i na pitanje koje opterećuje odnose dve dražve a to su predmeti ratnih zločina.

„Dosadašnja suradnja između dvije države je, ministar je kazao, dobra. Međutim, može i mora biti bolja, posebice, možda na jednom polju koje je pomalo opterećivalo naše odnose i ja se nadam, siguran sam zapravo, da će u budućnosti ta saradnja biti još bolja u predmetima ratnih zločina. To je jedno pitanje koje opterećuje ove dvije države i naš evropski put i zajednički smo se složili na ovom sastanku da trebamo sve učiniti da se ti predmeti što je moguće prije i kvalitetnije riješe“, rekao je Čolak.

Sporazum će se odnositi na krivična dela koja su izvršena nakon što on stupi na snagu.

Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže da organizovani kriminal uvek ima regionalni karakter tako da se ljudi koji se bave takvim kriminalnim radnjama uglavnom kriju u drugim državama ili čine neka krivična dela, pa onda beže u neku drugu državu u regionu.

To što se ovaj sporazum o izručenju neće odnositi na optužene i okrivljene za ratne zločine, kaže Vesna Petrović, nije dobro.

„Ali ja verujem da će i do toga doći sada, pošto će Haški tribunal u okviru svoje izlazne strategije predati sve slučajeve koje je do sada istraživao regionalnim tužilaštvima. Ja verujem da je ta saradnja neminovna. Ako hoćemo da procesuiramo ratne zločince onda moramo da sarađujemo sa svim tužilaštvima u regionu“, kaže Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava.
XS
SM
MD
LG