Dostupni linkovi

Srbija u potpunosti primenila jednu od 24 preporuke za borbu protiv korupcije, kaže GRECO


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Od 24 preporuke Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) Srbija je na zadovoljavajući način primenila samo jednu, saopšteno je 4. jula.

Kako se navodi u izveštaju GRECO-a, od preostale 23 preporuke deset je delimično sprovedeno, a 13 nije sprovedeno.

Preporuka koja je u potpunosti sprovedena odnosi se na formiranje tela nadležnog za evidentiranje i ocenjivanje poklona u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), kao i da se značajno smanji vrednost prigodnih poklona koje mogu da dobiju službenici policije.

GRECO je pozdravio i to što je zaštita uzbunjivača uvrštena među obavezne teme obuke za policijske službenike i što je formiran namenski upravni organ u okviru MUP Srbije za nadzor nad sprovođenjem zakona o zaštiti uzbunjivača.

Ipak, Grupa država Saveta za borbu protiv korupcije naglašava da je ostalo da se reši nekoliko značajnih mera.

"Dok Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije 2023-2028 (koja još nije usvojena) uključuje neke ciljeve koje treba da postigne Ministarstvo unutrašnjih poslova, nijedan strateški dokument o prevenciji korupcije u policiji nije usvojen. Potrebna je odlučnija akcija na izmenama i dopunama pravilnika o imenovanjima u policiji kako bi se obezbedili otvoreniji i transparentniji konkursi i sprečila politička imenovanja na ključne funkcije", navodi se u izveštaju.

Među preporukama koje Srbija nije ispunila je utvrđivanje pravila koja zahtevaju da se pre imenovanja ministara izvrše provere integriteta kako bi se identifikovali mogući rizici od sukoba interesa pre nego što predloženi kandidati uđu u Vladu.

"Informacije o šefovima kabineta i savetnicima premijera, potpredsednika Vlade i ministrima, kao i o oblastima njihove nadležnosti, još uvek nisu javno dostupne. Planovi integriteta, kodeksi ponašanja i drugi strateški dokumenti u vezi sa vršiocima najviših izvršnih funkcija u Vladi još uvek nedostaju", navodi GRECO.

GRECO je preporučio da se zakoni koji potiču od Vlade sistematski dostavljaju na javne konsultacije, i da se revidirani predlozi zakona koji se iznose pred Narodnom skupštinom sistematski prate beleškom sa obrazloženjem koja daje zakonodavni otisak nacrta zakona. Ta preporuka takođe nije sprovedena.

Nisu sprovedene ni preporuke koje se odnose na lobiranje.

"Iako je novi nacrt zakona o lobiranju u izradi, nisu preduzeti nikakvi opipljivi koraci da se pojam lobiranja proširi na kontakte sa nosiocima najviših izvršnih funkcija kako bi se osiguralo da se svi takvi kontakti, uključujući i njihove teme, sistematski objavljuju. Vlasti tek treba da obezbede da svi nosioci najviših izvršnih funkcija podležu ad hoc otkrivanju sukoba interesa i da budu vezani ograničenjima nakon zapošljavanja", navodi se u zaključku izveštaja.

Delimično je usvojena preporuka u kojoj se savetuje da sva ministarstva budu opremljena jedinicama unutrašnje revizije koje u potpunosti funkcionišu.

GRECO navodi da će u narednih 18 meseci biti potreban "dalji napredak kako bi se postigao adekvatan nivo usklađenosti sa preporukama".

XS
SM
MD
LG