Dostupni linkovi

Beloruski aktivista predao vlastima u Beogradu apel za oslobađanje


Beloruski opozicioni aktivista Andrej Gnjot pred zgradom Ministarstva kulture, Beograd, 18. septembar 2024.
Beloruski opozicioni aktivista Andrej Gnjot pred zgradom Ministarstva kulture, Beograd, 18. septembar 2024.

Aktivista iz Belorusije Andrej Gnjot predao je 18. septembra na adrese premijera i dvoje ministara u Vladi Srbije pismo sa potpisima više od 780 domaćih i inostranih umetnika i intelektualaca sa apelom da ga zvanični Beograd ne izruči Minsku i oslobodi iz pritvora.

Kako je rekao Radiju Slobodna Evropa (RSE), apel je u Beogradu dostavio kancelarijama premijera Miloša Vučevića, ministarke pravde Maje Popović i ministra kulture Nikole Selakovića.

Apel da Gnjot bude oslobođen, između ostalih, su potpisali francuska glumica Žilijet Binoš, grčki reditelj Jorgos Lantimos i književnica i dobitnica Nobelove nagrade iz Belorusije Svetlana Aleksijevič.

Beloruski aktivista predao Vučiću apel za svoje oslobađanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Gnjot je u oktobru 2023. uhapšen na beogradskom aerodromu po poternici Interpola koju je za njim raspisala Belorusija. Poternica je, u međuvremenu, ukinuta.

Gnjot je kritičar beloruskog režima kog vlasti u Minsku terete za utaju poreza. On je te optužbe negirao. U Beogradu čeka odluku o izručenju nakon što mu je u junu zatvorska kazna u Srbiji zamenjena kućnim pritvorom.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je 11. septembra da je ukinuo rešenje Višeg suda o izručenju Andreja Gnjota Belorusiji i da je predmet vratio na ponovno odlučivanje.

XS
SM
MD
LG