Dostupni linkovi

Šef delegacije EU u Srbiji: Povećan fokus Unije na ekološka pitanja


Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre prikom preuzimanja dužnosti, 3. septembra 2021.
Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre prikom preuzimanja dužnosti, 3. septembra 2021.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giaufret) izjavio je u četvrtak, 16. decembra da će otvaranje klastera 4 u pregovorima o pristupanju EU, povećati fokus Unije na ekološka pitanja u Srbiji.

"Otvaranje (klastera 4) znači da ćemo sada početi pregovore o ovim važnim temama povezanim sa zaštitom životne sredine, energijom, pričaćemo o dekarbonizaciji, promovisanju cirkularne ekonomije”, rekao je Žofre novinarima na panelu "Od Slovenije do Francuske".

Francuska, u skladu sa šestomesečnom rotacijom predsedavajućeg EU, preuzima od Slovenije tu ulogu u januaru 2022. godine.

Srbija je na međuvladinoj konferenciji koja je održana u utorak, 14. decembra, otvorila klaster broj 4 - Zelena agenda i održivo povezivanje - koji se sastoji od četiri pregovaračka poglavlja (Transportna politika, Energetika, Trans-evropske mreže i Životna sredina i klimatske promene).

Kako je objasnio Žofre, standarde za zaštitu životne sredine, voda, zemlje, vazduha, u Srbiji biće povećani.

“To je veoma važno građanima Srbije i zbog toga je ovo za njih dobra vest. Ima puno posla da se odradi i zato će EU podržavati Srbiju, pre svega finansijski. Povećaćemo fokus na pitanja životne sredine i energije narednih godina", dodao je Žofre.

Kako je objasnio, klaster 4 – zelena agenda – otvoren je jer je EU primetila napredak u Srbiji u oblasti pravosuđa, vladavine prava, borbe protiv korupcije, što su države članice, kako je dodao, prepoznale i nagradile.

On je dodao da je cilj EU da Evropa do 2050. godine postane prvi karbon neutralni kontinet, a kako je najavio, Srbija će morati da evropske standarde integriše u svoje politike i pravne norme.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić je izjavila je povodom otvaranja klastera 4, u utorak, 14. decembra, na međuvladinoj konferenciji da to predstavlja „ogromnu motivaciju”.

„Nova metodologija je političko upravljanje procesom integracija. U ovom mandatu vlade mi upravljamo ovim procesom i svim reformama – pre svega reformama u oblasti vladavine prava i to je očigledno dalo rezultat”, rekla je tada Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u novembru 2020. u ime Srbije potpisala Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, na samitu u Sofiji, koja predviđa smanjenje korišćenja fosilnih goriva i emisiju štetnih gasova do 2025. godine.

Evropski zeleni plan, koji obuhvata i Zelenu agendu, skup je mera stroge klimatske politike i reforme energetskog i transportnog sektora, kroz uvođenje obnovljivih izvora energije i smanjivanje proizvodnje energije na ugalj.

XS
SM
MD
LG